Új ipari park létesül Érd és Budafok határában – jelentette be Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) parlamenti államtitkára csütörtökön.

FÓNAGY JánosBudapest, 2023. október 19.
Fónagy János parlamenti államtitkár az Érd és Budafok határába tervezett logisztikai és ipari parkról tartott sajtótájékoztatón a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban 2023. október 19-én.
MTI/Lakatos PéterBudapest, 2023. október 19.Fónagy János parlamenti államtitkár az Érd és Budafok határába tervezett logisztikai és ipari parkról tartott sajtótájékoztatón a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban 2023. október 19-én.MTI/Lakatos Péter
Fotó: Lakatos Péter

Az államtitkár elmondta hogy a 2010-ben megindult gazdasági fejlődést megakasztotta a világjárvány és a háború. A kormány elsődleges célja idén az letörése, hogy az év végére egy számjegyű legyen, majd ezt követően a gazdasági fejlődési folyamat beindítása, és ehhez konkrét fejlesztési projektek kellenek.

A GFM parlamenti államtitkára felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kínai útján számos gazdasági vezetővel is tárgyalt, és felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország kiválóan alkalmas befektetési terület, kelet és nyugat közötti találkozási pont.

Fónagy János szerint a „találkozási pont” szerep ellátásában fontos feladat hárul a logisztikára, és bár Magyarország jól áll ebben az ágazatban, de szükséges az erősítése. Az Érd és Budafok határán tervezett logisztikai és ipari park ehhez járulna hozzá.

Aradszki András, Érd országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a város jó adottságokkal rendelkezik, ugyanakkor helyiadó-képessége alacsony. Az önkormányzatnak az élet minőségét javító fejlesztésekhez szüksége lenne még több helyi adóra. A tervezett ipari park lehetővé teszi az önkormányzati bevételek emelkedését, és segítené, hogy az ottani lakosok helyben dolgozzanak.

Új gyáregységgel bővült a győri Melecs vállalat

Az újonnan felhúzott létesítmények mellett energiahatékony és környezetbarát klimatizálási rendszert is kiépítettek. A győri Melecs vállalat eddigi 4200 négyzetméteres termelői területe 1800 négyzetméterrel bővült ki, amelynek során 120 munkahely jött létre.

Nagy Ádám, a GFM ipari ügyekért felelős helyettes államtitkára ismertette, hogy 

a projektben 68 hektár területről van szó, amelynek kétharmada Érdhez, egyharmada Budafokhoz tartozik. Az elképzelések szerint magántőkéből 224 ezer négyzetméternyi csarnok, raktár épülne és 2000-nél több munkahely létesülne.

Az Érd és Budafok határán lévő terület fejlesztés előtt áll, becslések szerint 40-50 milliárd forint fejlesztéssel létesülne az ipari park, amelynek jelentős része a logisztikai ágazatot érintené. A kormány azzal járul hozzá a fejlesztéshez, hogy a szükséges hatósági engedélyeztetést felgyorsítja a két-három éven belül megvalósuló beruházáshoz.