Elsőre meglepő lehet, de nem az eszpresszógép gyártása vagy energiafogyasztása van a legnagyobb hatással a környezetre, hanem a kávé előállítása. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a Forbrugerradet Taenk dán fogyasztóvédelmi szervezettel partnerségben egy életciklus-elemzésen keresztül vizsgálta a kávézás fenntarthatósági vetületeit.
Amikor egy csésze eszpresszót elkészítünk, az a környezetre több szempontból is hatással van.
Először is a készülék gyártását és szállítását kell figyelembe venni, továbbá elektromos áramot, vizet és kávét használunk a főzéshez, amelyek mind különböző módon hatnak a környezetre.
Ennek megfelelően a Forbrugerradet Taenk életciklus-elemzése az alábbi paraméterekből indult ki:
Az eszpresszógépek életciklusának elemzése azt mutatja, hogy ha öt és fél éven keresztül naponta 3,1 csésze eszpresszót készítünk, és csészénként kilenc gramm kávét használunk, akkor a kávé a teljes környezeti hatás 86 százalékát teszi ki, míg az eszpresszógép gyártása 9 százalékát.
Ebből kiindulva azt mondhatjuk, hogy ha korlátozni szeretnénk a kávéfogyasztásunk környezeti hatását, a legjobb megoldás az, ha kevesebb kávét iszunk, vagy kisebb mennyiségű kávét használunk fel egy csészéhez.
Az eszpresszógép kiváló választás a filteres kávégépekkel szemben, mert jellemzően nem pazarolunk, hanem az összes elkészített kávét megisszuk
– hívja fel a figyelmet a TVE munkatársa.
Majd Dénes Júlia arra is kitér, hogy mi változik, ha tejet is adunk hozzá. Nyilvánvaló, hogy a tejes kávé környezetterhelőbb, mint a tiszta eszpresszó, mivel a tej felmelegítéséhez energiára van szükség, és maga a tej is meglehetősen nagy környezeti hatással bír.
Bár a teljesen automata eszpresszógépek drágák, a kávé ára rövid idő alatt meghaladhatja a gépét, attól függően, hogy mennyire drága kávét fogyasztunk. Ha naponta körülbelül három csésze eszpresszót készítünk, kilenc gramm kávéval, akkor ez évente 30 ezer és 120 ezer forint közötti költség, attól függően, hogy olcsó vagy drága eszpresszókávét használunk.
Ha az átlagos kávéfogyasztás több vagy kevesebb, mint napi három csésze kávé, a költségek természetesen változnak.
A kávébab és az eszpresszógép árához képest az energiafogyasztás nem nagy anyagi teher.
Maradva a napi három csésze kávénál, energiafogyasztást tekintve az éves költség 70 forint per kilowattóra ár mellett 650 és 2500 forint között van, a gép energiafogyasztásától függően.
Íme a hét leghatékonyabb dolog, amit megtehetünk a fenntarthatóbb kávéfogyasztás érdekében:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.