Magyar gazdaság

Itt az MNB idei utolsó döntése: tovább csökkenhetnek a hitelkamatok

Nem okozott meglepetést a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely a keddi ülésén 75 bázisponttal 10,75 százalékra mérsékelte az alapkamatot. A döntés hátteréről 15 órától tart tájékoztatást Virág Barnabás alelnök, amelyet élőben közvetítünk.

A keddi kamatdöntő ülésén tovább csökkentette a kamatokat a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely a várakozásoknak megfelelően 75 bázisponttal 10,75 százalékra mérsékelte az alapkamatot. Ezzel a normalizáció kezdete óta hetedik alkalommal faragta le az irányadó eszköz kamatát. 

MNB_5
Fotó: Kurucz Árpád

Korábban a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők a jegybank óvatosságát a nemzetközi környezettel magyarázták, hiába javulnak a magyar gazdasági folyamatok, és jöttek jó hírek a magyar gazdaságból (a Fitch hitelminősítése, az uniós források felszabadítása ), a külső kockázatok, mint a háború, a munkaerőhiányból fakadó a nukleáris fenyegetettség vagy a geopolitikai feszültség továbbra is jelen vannak a legutóbbi kamatdöntés óta. Annyiban azért változott a helyzet, hogy közben a Fed belengette a kamatcsökkentési periódus elindítását. 

Ám várhatóan ez sem lesz elég ahhoz, hogy az MNB felbátorodjon, ugyanis az Európai Központi Bank egyelőre kivárásra játszik.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője előzőleg azt mondta lapunknak, hogy az EKB részéről nem látszik a monetáris politikai elköteleződés a fordulat iránt, ami megágyazna annak, hogy MNB lejjebb engedje a védelmét, és hogy bátrabban vágja a kamatokat. Ezzel együtt a kamatfelár fokozatosan szűkülhet a következő hónapokban, ami ugyancsak óvatosságra intheti a jegybankot.

 

Szeptemberben kezdte el az alapkamat csökkentését a jegybank

Korábban írtunk róla, hogy szeptember fontos mérföldkő volt a hazai monetáris politikában, ekkor zárt össze a tavaly októberi pénzpiaci turbulenciák közepette bevezetett, irányadó rátának számító egynapos betéti eszköz és az alapkamat szintje. Ráadásul ez volt az első hónap, amikor 7 év után ismét pozitív tartományba került a reálkamat, tehát az infláció már kisebb volt (12,2 százalék), mint az alapkamat, ami azóta is meghatározza a jegybank lépéseit. 

Ugyanakkor az is jól látszik, hogy a javuló mutatók, mint a külkereskedelmi egyenleg helyreállása, az eltűnő ikerdeficit, és az inflációs nyomás enyhülése egyre kevésbé indokolja a mostani kamatszinteket, tehát legfeljebb a piaci reakcióktól és forint mozgásától tarthat a jegybank.

Vélhetően minderről szót fog ejteni Virág Barnabás alelnök a 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján, az eseményt élőben közvetítjük.

A további részletekkel hamarosan jövünk.

 

alapkamat Magyar Nemzeti Bank (MNB) reálkamat jegybank
Kapcsolódó cikkek