Bár korántsem teljes kapacitással, de újra működik a Dunaferr – írja az Economx a vasművet tavaly megvásárló Liberty Steel közlése nyomán.

20231013 Dunaújváros
Dunaferr 
Meleghengermű
Sajtóbejárás 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Liberty Steel Group 2023 októberében vásárolta meg a vasműt, azonban az acélárak bezuhanása miatt újra fel kellett függeszteni a termelést.

Nagyon örülünk, hogy a dunaújvárosi hengerművek újraindultak, így folytathatjuk a magyarországi és az európai ügyfeleink számára a megszokott magas minőségű acéltermékek szállítását

– mondta Ajay Aggarwal, a Liberty Steel Group európai elnöke. Hozzátette, hogy ez az első lépés a vállalat megújulásában, amely nemcsak a Liberty Dunaújvárosnak és alkalmazottainak, hanem Dunaújváros egész közösségének előnyös lesz.

Piaci racionalizációt hajt végre a Liberty

Mindez része a Liberty Dunaújváros száznapos programjának, amely a folyamatos kapacitásbővítés mellett átállítja a céget a hatékonyabb működésre, így készítve fel azt a várható piaci fellendülésre. Ehhez tartozik a működés szempontjából indokolatlan költségek csökkentése, amelynek eredményeként a korábbiakhoz képest kevesebb külső szolgáltatást vesznek igénybe. A várható piaci kereslet szempontjából optimális termékösszetételt alakítanak ki, és ahhoz igazodó termelési ütemtervet állítanak fel.

Azt ígérik, hogy az átszervezési folyamat során a cég megtartja munkatársait, folyamatosan fizeti a béreket, és már az év első felében elindítja azokat az átképzési tanfolyamokat, amelyek felkészítik a munkavállalókat a magasabb technológiai értéket képviselő elektromos kemencék működtetésére.

Ezek beszerzéséről kínai partnerével 2023 őszén írt alá megállapodást a Liberty. Év végén arról tájékoztatta munkavállalóit a Liberty Dunaújváros, hogy 

2024-ben esélyt lát a kereslet fellendülésére.

A Liberty Dunaújváros 2023 őszén lett a Liberty Steel Group része, amely vezető zöldacélgyártó, több mint 200 gyártási helyszínnel világszerte 13 országban, és mintegy 28 ezer embert foglalkoztat. Az Egyesült Királyságban, Európában, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kínában található vállalataik olyan ágazatokat szolgálnak ki, mint az építőipar, az energiaipar, a repülőgépipar, az autóipar és az infrastruktúra. A Liberty Steel vezető szerepet tölt be a fenntartható iparban, és küldetése, hogy 2030-ra karbonsemlegessé váljon.