BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Koronavírus: egy vércseppből is meg tudják mondani, hogy ki számíthat súlyosabb megbetegedésre

A közelmúltban zárult a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak közreműködésével egy klinikai vizsgálatsorozat, amely a Covid-19 új típusú koronavírus súlyosságával és szövődményeinek gyakoriságával kapcsolatosan hozhat áttörő eredményeket. A kutatók olyan genetikai markereket azonosítottak, amelyek lehetőséget teremtenek a Covid-19-fertőzés lefolyásának még pontosabb megértésére.

A  Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói az elmúlt években a Covid-19-fertőzésen átesett betegek genetikai tulajdonságait vizsgálva folytattak átfogó klinikai kutatást. A klinikai vizsgálat keretében végzett kutatások elsődleges célja mindazon humán és vírusgenomikai variánsok feltárása volt, amelyek meghatározzák, illetve befolyásolják a Covid-19-fertőzés lefolyását, a betegség kimenetelét. 

Blood,Test,Samples,For,Presence,Of,Coronavirus,(covid-19),Tube,Containing
A kutatás során kapott eredmények hozzájárulnak a koronavírus kórlefolyásának még pontosabb feltérképezéséhez.
Fotó: Shutterstock

A vizsgálat eredményeképp egyrészt mélységi adatokat nyertek a szakemberek a betegség pathomechanizmusát illetően, másrészt az eredmények olyan adatokkal szolgáltak, amelyek révén biomarkereket tudtak azonosítani. A biomarkerek közvetlenül hasznosítható diagnosztikai eljárások kifejlesztését teszik a jövőben lehetővé. Összefoglalva elmondható, hogy a kutatás során kapott eredmények hozzájárulnak a koronavírus okozta megbetegedések kórlefolyásának még pontosabb feltérképezéséhez.

Van, aki joggal fél jobban?

A projekt a „2020-2.1.1-ED-2020-00009 Több vizsgálati centrumban zajló, beavatkozással nem járó klinikai vizsgálat Covid-19 új típusú koronavírus által okozott fertőzés, betegséglefolyását meghatározó genetikai tényezők azonosítására és farmakogenetikai alkalmazások előkészítésére” nevet viseli. Amennyiben a felfedezést a szándékaiknak megfelelően szabadalmazzák, az eddigieknél jobb eséllyel tudják majd kiszűrni – az egyed genetikai állománya alapján –, hogy hajlamos-e az új típusú koronavírus-fertőzés súlyosabb változataira és az esetleges szövődményeire.

Covid-19,Nasal,Swab,Laboratory,Test,In,Hospital,Lab,,Nurse,Holding
Az eddigieknél jobb eséllyel tudják majd kiszűrni, hogy valaki hajlamos-e az új típusú koronavírus-fertőzés súlyosabb változataira és az esetleges szövődményeire.
Fotó: Shutterstock

A Covid-19 új típusú koronavírussal kapcsolatos kutatásuk eredményéről Prof. Kovács L. Gábor a PTE szakmai vezetője érdeklődésünkre elmondta: Az SzTE genetikus professzorának, Széll Mártának a vezetésével zajló klinikai vizsgálatsorozat során a PTE Szentágothai Kutatóközpont laboratóriumaiban Gyenesei Attila és munkatársai 

40 gént azonosítottak, amelyek többségének gyakori előfordulása esetén a koronavírus jó eséllyel súlyos lefolyású, és a szövődmények is gyakoribbak.

Könnyen megállapítható, ki érintett

A kutatás során azonosított genetikai markerek jelenleg szabadalmaztatás alatt vannak, amelyek a későbbiekben tudományos publikációkban is megjelennek majd. Ezt követően a vizsgálatokat saját fejlesztésként alkalmazhatják, illetve értékesíthetik a módszer jogát. Kérdés, mennyire érdeklődik majd iránta a társadalombiztosítás vagy a beteg által térítésköteles lesz az új szűrési eljárás.

Doctors,In,Protective,Suits,Put,On,A,Ventilation,Mask,On
Nem mindegy, hogy a vírusnak milyen erős változatával fertőződik meg az egyén.
Fotó: Shutterstock

A professzor arról is tájékoztatott, hogy amikor majd hivatalosan is alkalmazhatják a Covid-19 új típusú koronavírus várható kimenetelére vonatkozó szűrést, 

akár egy vércseppből vagy hámsejtekből meg tudják majd mondani, ki a veszélyeztetett egyén, aki súlyosabb megbetegedésre vagy szövődményre számíthat.

„Nem szabad természetesen figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a vírusnak milyen fertőző- és megbetegítőképes változatával fertőződik meg az egyén. A védőoltások sokat enyhítenek, azonban a vakcina nem tudja megváltoztatni senkinek a genetikai térképét. Tehát aki már egyszer-kétszer átesett gyenge lefolyású koronavírus-betegségen, de megvan a súlyosabb betegségért felelős kritikus nukleinsavszakasza, ha erős fertőzést kap, súlyos állapotba kerülhet.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.