Az ipari szolgáltatásokat kínáló, autógyáraknak is dolgozó Leadec Kft. tavaly 67 százalékkal 17,4 milliárd forintra növelte az árbevételét. Ezt a közleménye szerint ügyfelei számának bővítésével és egy kelet-magyarországi villamossági és épületautomatizálási vállalat felvásárlásával ért el.

Kálmán Kristóf; Hall Tamás
A győri Audi autógyárnál dolgoznak a Leadec szakemberei / Fotó: Krizsán Csaba

A bővülés érdekében végrehajtott beruházások és tranzakciók költségeit nagyrészt saját eredménye terhére fedezte a vállalat, amely így 397 millió forint adózás utáni eredményt ért el. Kiadásai miatt azonban a nyeresége 9,8 százalékkal elmaradt a 2022-estől. Alkalmazottainak száma 43 százalékkal 900 fő fölé nőtt.

Meghosszabbított és kibővített megrendelések

A Leadec tavaly megújította – meghosszabbította és új szolgáltatásokkal egészítette ki – a szerződésállománya legnagyobb részét, valamint tovább erősítette a világ egyik legjelentősebb, Győrben működő motor- és autógyárral közel 30 éve fennálló szolgáltatási kapcsolatát. (Győrben az Audi gyárt autót és motort.) A Leadec új termeléstámogatása kiterjed többek között az egyedi acélszerkezetek gyártására, elektromos rendszerek kivitelezésére, valamint létesítményüzemeltetésre és berendezés-karbantartásra. A cég részt vesz energiamegtakarítási projektekben, továbbá zöldterületeket is gondoz. Az utóbbi munka része az esővízgyűjtő tavak élővilágának ápolása, a gyárak területén élő kisállatok és madarak óvása, de rovarhotelek fenntartása is. 

Feladatai teljesítése érdekében mintegy 150 millió forint értékű beruházást hajtott végre, ennek során a legmodernebb diagnosztikai műszereket és eszközöket szerezte be a közleménye szerint, valamint fejlesztette a digitális karbantartási rendszerét.

Start a debreceni autógyárnál

A múlt év jelentős eseménye volt, hogy megkezdődtek a kft. több évig tartó projektjei a Debrecenben építendő autógyár területén. (Közleménye nem nevezi meg, de Debrecenben a BMW építkezik.) A Leadec munkatársai

  • gondozzák a külső területeket,
  • végzik az egyedi alkatrész logisztika kiszolgálását,
  • valamint PLC programozást oktatnak a gyár dolgozóinak.
  • Részt vesznek több épülő csarnok elektromos kivitelezésében
  • és épületautomatikai rendszerének telepítésében.
  •  Mintegy 380 mezőnyi villamos elosztóberendezést és vezérlő szekrényt gyárt és szállít az építkezéshez.

A társaság folyamatosan szolgáltat a kecskeméti és szentgotthárdi gyáraknak. 2023-ban új feladatot kapott egyebek között a győri ipari parkban, Makón, és Komáromban, ahol olyan új ipari szegmensekben jelent meg létesítményüzemeltetési és egyéb szolgáltatásaival, mint az autóipari és elektronikai alkatrészgyártás vagy a gyógyszeripar. Logisztikai központtól is kapott épületautomatizálási megbízást.

Győrből szolgáltat a cég az anyavállalat számos egységének

A stuttgarti központú nemzetközi Leadec vállalatcsoport 2020-ban Győrben megalapított európai szolgáltató központja (Shared Service Center) a kezdeti években a németországi anyavállalatnak nyújtott adminisztratív szolgáltatásokat magyar szakemberekkel, mára ezt kiterjesztette Európa legjelentősebb autógyártó országaira is. A győri cég ellátja a szlovák, az osztrák és francia Leadec leányvállalatok beszerzési, könyvelési, HR és egyéb adminisztratív támogatását.

A Leadec vezető autó- és gyáripari szolgáltatási szakértőként világszerte több mint 23 000 munkavállalót foglalkoztat. A 2023-es pénzügyi évben 1,24 milliárd eurós rekord árbevételt ért el. Szolgáltatóként több mint 350 telephelyen, gyakran közvetlenül a megbízói létesítményeiben és üzemeiben tevékenykedik.