Május 2-án, azaz jövő csütörtökön helyezik forgalomba az M6-os autópálya utolsó, befejező szakaszát közölte Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője a Facebook-oldalán. A politikus jelezte azt is, hogy egyelőre csak a villányi csomópontig lesz használható az autópálya, az országhatárig tartó szakaszt akkor vehetik igénybe az autósok, ha a horvátok is megépítik az autópályát. Utóbbira azonban még egy évet kell várni.

Egy jó év múlva a teljes rendszer, a Száva-hídon át Boszniáig használható lesz

ígérte a képviselő.

CM20231215_Görbeháza csomópont átadó_M3-M35_autópálya_HAON (17)
Fotó: Czinege Melinda / Mediaworks

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) április 24-i közleményében megerősítette, hogy lezárult az M6-os autópálya befejező részének műszaki átadás-átvétele, így a Bólytól Villányig tartó új szakaszt május első hetében adják át. A sztráda országhatárig tartó szakaszát ugyanakkor csak akkor használhatják a közlekedők, ha a horvát oldalról is elérik a magyar határt.

A Bóly és Ivándárda közötti 20 kilométeres szakaszon a Strabag Építő Kft. és a Duna Aszfalt Zrt. konzorciuma az ÉKM megbízásából végezte el a munkát, amely nettó 88,6 milliárd forintból valósult meg.

A kétszer két sávos, fizikai elválasztással kialakított autópálya új szakasza a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat a Balti-tengert az Adriával összekötő vonalának a része. A horvát csatlakozással együtt Budapesttől egészen Boszniáig összesen 300 km egybefüggő gyorsforgalmi kapcsolat jön létre.