Magyar gazdaság

Döntött a MÁV: további korszerű Eurosprinterek érkezhetnek a vasúttársasághoz – azt is sejteni, hogy merre járnak majd

Az Akiemtől bérelt 15 használt Siemens Eurosprinter villamosmozdony esetében kihasználja a vasúttársaság az opció lehetőségét, így még kilenc jármű érkezhet a MÁV-START-hoz.

Iparági információk szerint a meglévők mellé további kilenc Siemens Eurosprinter villamos mozdonyt állít forgalomba a MÁV-START, írja az iho.hu. A közlekedési szakportálnak a hírt a vasúttársaság is megerősítette. 

További korszerű Eurosprinterek érkezhetnek a MÁV-hoz / Fotó: MÁV

A járműhiány enyhítésére rövid távú megoldásokra is szükség van, ezért a korábbi terveknek megfelelően az Akiemtől bérelt 15 használt Siemens Eurosprinter ES64 U2 V7 típusú két áramrendszerű, nagy teljesítményű villamosmozdony esetében kihasználjuk az opció lehetőségét, így még kilenc jármű érkezhet a MÁV-START-hoz

válaszolta társaság a megkeresésre, hozzátéve, hogy vontatójárművek a műszaki felkészítés után folyamatosan fognak forgalomba állni. Az opciós mennyiség többségét nemzetközi forgalomban tervezik közlekedtetni. 

„A szakmai egyeztetések jelenlegi szakaszában még nem áll módunkban bővebb információval szolgálni. A célunk továbbra is az, hogy minél előbb, minél kedvezőbb feltételekkel újabb mozdonyokat állítsunk szolgálatba” – fogalmaznak.

A korábbi tizenöt nagy teljesítményű, két áramnemű, ETCS vonatbefolyásoló járműfedélzeti berendezéssel is felszerelt ES64U2-es október második felétől állt szolgálatba. A mozdonyok belföldön 160 kilométer/órás sebességre engedélyezettek, 

de Magyarországon kívül beléphetnek Németország, Ausztria, Románia, Horvátország és Szerbia hálózatára is.

Ami azért lényeges, mert tavaly év végével az osztrákok már nem engedik be az ETCS Level 2-es vonatbefolyásoló rendszerrel fel nem szerelt járműveket a vasúthálózatukra, és mivel sem a startos Traxxok, sem a 470-es Bikák nincsenek ezzel felvértezve, a megfelelő mozdonyok bérlése erre a problémára is megoldást nyújt.

A szerződést a cégcsoport leányvállalata, a MÁV Rail Tours kötötte az Akiem SAS céggel. A MÁV-START a mozdonyokat a MÁV Rail Tours Kft.-vel meglévő hatályos együttműködési megállapodás keretében használja.

 

MÁV-Start Eurosprinter Akiem
Kapcsolódó cikkek