BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Júliusban startolhat az otthonfelújítási program hazai építőanyagokkal

Várakozások szerint július elsején indulhat el az otthonfelújítási program, több forrásból is úgy értesültünk, hogy valóban csak technikai okokból és nem finanszírozási problémák miatt csúszik a támogatás kiírása. Piaci szereplők arra számítanak, hogy a kókler vállalkozások távol tartását és a hazai alapanyagok elsőbbségét is garantálhatja a pályázat.

A legnagyobb ágazati szervezet, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy július elsejére várják a támogatási program indulását, a részletes pályázati feltételek közzétételét.

Höszigetelés épitkezés-11
Hamarosan kiírják a felújítási támogatást / Fotó: Németh András Péter

Inkább legyen alaposabban előkészítve, és néhány héttel később induljon

– mondta Koji.

Az ÉVOSZ elnöke rámutatott, hogy sokszereplős a folyamat, amelyben benne vannak

  • a támogatást igénylők,
  • a pályázatot elbírálók,
  • a végrehajtásban közreműködő energetikusok,
  • a támogatást értő és rendelkezésre álló szakértők, 
  • tervezők, 
  • kivitelezők,
  • a vállalások teljesülését ellenőrzők, 
  • valamint a pénzügyi lebonyolítók.

Fontos, hogy 

a támogatást csak az energiamegtakarítást szolgáló környezettudatos anyagokra, beruházásokra és szakmunkára adják

– ezt szorgalmazta az ÉVOSZ is.

Bíznak benne a piaci szereplők, hogy a kiírásban nevesítik majd a hazai gyártású termékeket, amelyeket a felújításhoz fel lehet majd használni.

Az ÉVOSZ kérte, hogy a regisztrált vállalkozásokat részesítse előnyben a támogatás, amely  alapvetően utófinanszírozású, de e cégeken keresztül jelentős előleghez is hozzá lehessen jutni.

A verseny tisztaságát és a kóklerek kiszűrését szolgáló részletszabályokat a lakosság érdekében kérték beépíteni, mert a lakossági megrendelések körében a legnagyobb a feketemunka aránya.

Következő ülésén dönt a kormány az otthonfelújítási program feltételeiről

A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti a kormány az otthonfelújítási program kiírását. A várható érdemi változások még szélesebb kör számára teremthetnek lehetőséget a támogatás igénybevételére.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.