BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Surveyor,Equipment.,Surveyor’s,Telescope,At,Construction,Site,Or,Surveying,For

Csak az építőipar lett optimistább – egyébként alig változott a GKI konjunktúraindexe

A GKI konjunktúraindexe hibahatáron belül csökkent, a cégek foglalkoztatási szándékai csak nagyon enyhén javultak, áremelési terveik pedig érezhetően csökkentek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága valamelyest romlott az előző hónaphoz képest.

Csak az építőipari cégek körében következett be markánsan kedvező változás a GKI konjunktúraindexében – egyébként a vállalkozói szféra és a lakosság kilátásai sem változtak érdemben áprilishoz képest.

Surveyor,Equipment.,Surveyor’s,Telescope,At,Construction,Site,Or,Surveying,For
A GKI konjunktúraindexében csak az építőipar tűnt markánsan optimistának / Fotó: Shutterstock

A GKI Gazdaságkutató előrebocsátotta, hogy a konjunktúraindexe hibahatáron belül csökkent.

A cégek foglalkoztatási szándékai csak nagyon enyhén javultak, áremelési terveik pedig érezhetően csökkentek, a gazdálkodási környezet kiszámíthatósága valamelyest romlott az előző hónaphoz képest.

Hibahatáron belül változott a konjunktúraindex

A GKI ezúttal is megjegyezte, hogy szezonálisan kiigazított adatokat közöl, azaz a megfelelő matematikai módszerrel kiszűri a szezonális hatások, például a téli és a nyári időjárás különbségei, a karácsony előtti nagyobb kereslet, a nyári szabadságok miatti kisebb termelés okozta eltéréseket.

A GKI-konjunktúraindex májusban hibahatáron belül, szűk egy ponttal csökkent az előző hónaphoz képest, sőt, tavaly július óta egy rendkívül szűk sávban mozog.

Az aktuális hónapban a következők a sarokpontok: 

  • az építőiparban észlelhető markánsan pozitív változás (3 pontos emelkedés),
  • a kereskedelemben nem változott a kép, 
  • az iparban és az üzleti szolgáltatások terén kissé romlottak a várakozások (1-2 pontos esés).

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága májusban csak nagyon enyhén javult, a létszám bővítését és csökkentését tervezők aránya nagyjából megegyezik. A derűlátók csak a szolgáltatócégek körében alkotnak határozott többséget. 

Az üzleti szféra összesített áremelési tervei májusban jelentősen, hathavi mélypontjukra estek. 

A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága enyhén romlott.

Nőtt az inflációs várakozás

A GKI friss jelentésében szerepelt még, hogy a fogyasztói bizalmi index a januári–februári erős kilengés után „megnyugodott”, májusban is csak hibahatáron belül változott az előző hónaphoz képest. A lakosság a következő 12 hónapra vonatkozó saját pénzügyi, valamint az ország várható gazdasági helyzetét enyhén javulónak, míg az elmúlt 12 hónapban tapasztalt saját pénzügyi helyzetét változatlannak értékelte az előző hónaphoz képest.

Áprilishoz képest a lakosság inflációs várakozása kissé emelkedett, s a munkanélküliségtől való félelem is erősödött.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.