BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra rákaptak a lakástakarékra a magyarok

Az Erste Lakástakaréknál az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik az értékesítési adatok.

Újra érdemes lakástakarékban gondolkodni, ha megtakarításról van szó, és ezt egyre többen felismerik: az Erste Lakástakarék termékének értékesítési eredményei a legszebb éveket, az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik – közölte a pénzügyi szolgáltató.

Keszthely,,Hungary,-,August,11:,Erste,Bank,Branch,On,August
Fotó: Shutterstock

Tavaly májusban indult az akár 30 százalékos kamatbónuszt fizető előtakarékossági rendszer, azóta az ügyfelek 20 ezer új szerződést kötöttek összesen közel 200 milliárd forint értékben. Ezzel – becslésük szerint – a pénzintézet piaci részesedése jóval nagyobb, mint a korábbi, állami támogatásos időszakban volt. Az értékesítés újraindulása óta újra emelkedik az ügyfélszám, a szerződéses összeg közel 100 milliárd forinttal nőtt egy év alatt.

Nőtt a hosszabb megtakarítási időt választók aránya, a megtakarítók pedig most átlagosan 40 ezer forintot tesznek félre havonta, szemben a korábbi 17 ezerrel.

Az átlagos szerződési összeg ennél is nagyobb arányban, 10,2 millió forintra emelkedett 3,9 millióról. Ez annak köszönhető, hogy a megtakarítások hossza is nőtt: 2024-re a szerződések 75 százalékát kötötték le négy évnél hosszabb időre, míg 2019 előtt ezek aránya 65 százalék volt. Nem csak a szerződések, az ügyfelek jellemzői is változtak. Nőtt a fiatalabb, 21–35 év közötti korosztály aránya (24-re 15 százalékról), a megtakarítók között több lett a nő (54-re 50 százalékról), és emelkedett az Észak-Magyarországon, illetve az alföldi térségben lakók aránya (37-re 32 százalékról), míg a budapesti szerződőké csökkent (33-ra 39 százalékról).

Az Erste Lakástakarék az új konstrukcióban a megtakarítások után fizetett kamaton felül kamatprémiummal egészíti ki a befizetéseket. Az akár 30 százalékos bónusszal pedig kvázi újra elérhetővé vált a régi állami támogatásos konstrukcióhoz hasonló lakástakarék termék

 – mondta el Kármán András, az Erste Lakástakarék vezérigazgatója.

Az Erste Lakástakarék ügyfelei jelenleg két konstrukció, egy 4 és egy 8 éves futamidejű forma közül választhatnak, valamint dönthetnek, hogy havi 10 ezer, 20 ezer, 30 ezer, 40 ezer vagy 50 ezer forint befizetését vállalják. A pénzintézet azonban az elmúlt egy év tapasztalatai nyomán olyan újdonságok bevezetésén is dolgozik, amelyek még több ügyfél számára tehetik vonzóvá ezt a megtakarítási formát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.