BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van egy fontos mutató, amiben nem tud rosszul teljesíteni a magyar gazdaság

Tovább hízott a magyar szolgáltatások külkereskedelmi egyenlege. Az első negyedévben az unió országaival szemben 1,3 milliárd eurónyi többletünk keletkezett.

Az első negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2,4 milliárd eurót ért el, 83 millió euróval többet a 2023. I. negyedévinél, közölte péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző negyedévhez képest az export 8,7, az import 8,9 százalékkal csökkent, a többlet pedig 217 millió euróval kevesebb volt.

LUS_9907
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A tavalyi év negyedik negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 5,8, importja 0,2 százalékkal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest. Az aktívum pedig 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több a 2022. IV. negyedévinél.

Ezúttal a statisztikai hivatal adatai szerint a szolgáltatáscsoportok közül a szállítási szolgáltatások 748, a turizmus 564, a bérmunka-szolgáltatási díj 523 millió euróval járultak hozzá a 2024. I. negyedévi aktívumhoz.

Szolgáltatásexportunk 65, -importunk 71 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 1,3 milliárd eurós többlet keletkezett.

Első számú partnerünk továbbra is Németország, amely a forgalom 20 százalékát képviselte. A második legfontosabb Amerikai Egyesült Államok 7,9 százalékkal, míg a harmadik helyen álló Ausztria 7,8 százalékkal részesedett a teljes szolgáltatás-kereskedelemből.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 45 százalékot (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 23 százalékot) tett ki, ezt követte a szállítási szolgáltatások 27, majd a turizmus 17 százalékos részesedéssel. Az import tekintetében a legkiemelkedőbb szintén az üzleti szolgáltatások részaránya volt 56 százalékkal (ezen belül az egyéb üzleti szolgáltatásoké 31 százalékkal), miközben a szállítási szolgáltatások 26, a turizmus 14 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

Az aktívum mérsékelt bővüléséhez elsősorban az üzleti szolgáltatások és a bérmunka-szolgáltatások egyenlegének 94 és 54 millió eurós növekedése járult hozzá, ami ellensúlyozta a turizmus egyenlegében bekövetkezett 108 millió eurós csökkenést.

Aktívumunk az európai uniós forgalomban 271 millió euróval vált kedvezőbbé, a legnagyobb összegű egyenlegjavulást a Németországgal (104 millió euró) és Máltával (87 millió euró) folytatott kereskedelmünkben figyeltük meg.

Az EU-n kívüli országok esetében a többlet 188 millió euróval csökkent, a legnagyobb összegű egyenlegromlást az Egyesült Királyság (180 millió eurót) viszonylatában regisztráltuk.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.