BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezekre fontos figyelni diákmunka vállalása előtt – mutatjuk a részleteket

A diákok munkavállalására vonatkozó szabályzatot tett közé a Nemzetgazdasági Minisztérium. Összefoglalásában kifejti, hogy diákok esetében mikor nem kötelező a munkaszerződés, hány órát dolgozhatnak, és nem utolsósorban azt is, hogy mennyi pénzt kereshetnek. Továbbá a munkavédelmi oktatás jelentőségére is felhívják a figyelmet.

A munkát vállaló diákok a tapasztalat és a jártasság hiánya miatt kiszolgáltatottabbak, mint a felnőttek – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A munka törvénykönyve szerint néhány speciális esettől eltekintve az a diák vállalhat munkát, aki már elmúlt 16 éves. A szerződéskötéshez és a munkavégzéshez 18 éves kor alatt a szülő írásos hozzájárulása is szükséges.

diákok
Diákok nyári munka közben / Fotó: Oláh Tibor / MTI

Az írásba foglalt munkaszerződésnek tartalmaznia kell az alapbért és a munkakört. A szerződés nem tartalmaz konkrétumot a munkaviszony időtartamáról, az határozatlan idejűnek minősül.

Nem minden esetben kötelező a munkaszerződés írásba foglalása

Egyszerűsített foglalkoztatás során a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetében ugyanazzal a munkáltatóval legfeljebb évi 120 napra, alkalmi munka esetében legfeljebb 5 egymást követő napra, egy hónapon belül legfeljebb 15 napra, éves szinten pedig legfeljebb 90 napra létesíthető jogviszony. 

Diákmunkára vonatkozó speciális szabályok

A napi munkaidő legfeljebb 8 óra lehet, 16 éves kor alatt pedig 6 óra. Éjszakai munkát nem végezhetnek, és rendkívüli munkaidő sem rendelhető el nekik. Diákok esetében is ugyanúgy érvényes a minimálbér és a garantált bérminimum. Ha napi 8 órát dolgozik egy diák, úgy havonta legalább bruttó 266 800 forint illeti meg. Középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munka esetében pedig legalább 326 ezer forint. Ezek az összeghatárok az egyszerűsített foglalkoztatás esetében nem érvényesek.

A munkáltatónak oktatás keretében kell gondoskodnia arról, hogy a diák rendelkezzen a biztonságos munkavégzéshez szükséges elméleti és gyakorlati ismeretekkel. A munkavégzés nem veszélyeztetheti a fiatalok egészségét, testi épségét és egészséges fejlődését.

A munkavállaló fiatalok részére a veszélyek, káresetek elkerülése érdekében védőeszközöket kell biztosítani, mivel a tapasztalatok alapján a kockázatfelismerő képesség, a munkavédelmi tudatosság és a tapasztalat hiánya okoz baleseteket. A diákok munkavégzésére vonatkozó részletes tájékoztatók a foglalkoztatási portálon olvashatók.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.