BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyító alá teszik a magyar gazdaságot – ez lehet az ítélet

A költségvetést, a növekedést és a külkereskedelem fejleményeit is figyelembe véve hozza meg várhatóan döntését a Fitch Ratings a magyar adósbesorolásról pénteken. A hitelminősítő valószínűleg beáll a sorba a Moody’s és a Standard & Poor’s mellé: meglepetés lenne, ha változtatna az osztályzaton, a hitelminősítés BBB besorolású maradhat.

A magyar államadósság besorolásáról a Fitch Ratings pénteken hozza meg döntését, miután az elmúlt két hónapban a másik két nagy intézet is felülvizsgálta – és változatlanul hagyta – az ország hitelminősítését. Elemzők szerint nem várható a BBB besorolás változtatása, és a kilátás is feltehetően az eddigi negatív marad. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy nagyon meglepő lenne bármilyen változtatás az intézet részéről. 

hitelminősítés Fitch Ratings at Canary Wharf in London
Hitelminősítés: a Fitch Ratings legutóbb tavaly decemberben döntött Magyarországról / Fotó: AFP

A hitelminősítő az osztályzat meghatározásakor pozitívumként értékelheti azt, hogy hónapról hónapra látványosan javulnak a külkereskedelmi adatok. A költségvetés helyzetéből ugyanakkor adódnak kockázatok: a Költségvetési Tanács épp a héten figyelmeztetett, hogy a kormány nagyon fegyelmezett magatartására van szükség  a 4,5 százalékos idei hiánycél tartásához. 

A növekedés terén jól indult az év, a magyar gazdaság 1,7 százalékkal bővült az első negyedévben, hacsak a geopolitikai feszültségek nem szólnak közbe, teljesülhet a 2,5 százalék körüli idei GDP-növekedési cél

Fél százalékpontos elcsúszás látszik a hiányban

Bár már 2023 eleje óta negatív kilátással tartja Magyarországot a Fitch Ratings a jelenlegi kategóriában, vagyis van esélye egy leminősítésnek, mégis arra lehet számítani, hogy a hitelminősítő kivár – nyilatkozta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, a magyarországi ING Bank vezető elemzője. Az elemző pozitívumként értékeli, hogy az infláció érdemben csökkent, az ország devizatartaléka tovább emelkedett, és az adósságfinanszírozás is stabil lábakon áll, miközben a kamatok tovább csökkentek. 

A költségvetési helyzet és a növekedési kilátások ugyanakkor rosszabbak, mint a legutóbbi decemberi felülvizsgálat idején, de nagyjából ugyanez elmondható a többi BBB kategóriás országról is – jegyezte meg. 

Azzal folytatta, hogy 

a jelenlegi technikai kivetítések szerint nagyjából a GDP 0,5 százalékát kitevő elcsúszás körvonalazódik a hiánymutatóban,

tehát valahol 5 százalék körül alakulhat az adat. Ha a kormány be akarja tartani a vállalását, akkor további intézkedésekre lehet szükség – húzta alá.

Felhívta a figyelmet, hogy az első negyedév kedvező GDP-adata ellenére az ország exportteljesítménye továbbra sem tért teljesen magához, elsősorban az ipar nyújt gyenge teljesítményt, de az építőipari fellendülés is várat magára. 

Egyedül a szolgáltató szektor teljesít jól, de a fogyasztás teljes mértékű normalizálódásához a fogyasztói bizalom további javulása szükséges.

A fogyasztók félelemérzetét erősíti szerinte a háborús narratíva, és a megtakarítások irányába tereli az embereket. 

Hitelminősítés: mindhárom ház befektetésre ajánl

A Fitch Ratings legutóbb tavaly decemberben határozott Magyarországról. Felhívta a figyelmet, hogy 2023-ban az államháztartás hiánya magasabb lesz a célnál a fogyasztás visszaesése, az inflációval kapcsolatos kiadások és a kamatszámla miatt. A magasabb deficit mellett ugyanakkor a GDP-arányos államadósság csökkenő pályán maradt tavaly – ez is hozzájárult ahhoz, hogy a hitelminősítői döntés kedvezően alakult.  

Magyarország hitelminősítése mindhárom nagy háznál a befektetésre ajánlott kategóriában szerepel. 

A Moody’s idén május utolsó napján hozta nyilvánosságra határozatát, amelyben a várakozásoknak megfelelően fenntartotta a korábbi Baa2 besorolást stabil kilátással. 

Április végén a Standard and Poor’s erősítette meg Magyarország adósságbesorolását. A három nagy hitelminősítő közül nála a legrosszabb hazánk besorolása, a BBB mínusz egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.