BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Adorable,Child,Girl,Chatting,Talking,In,Social,Media,Smartphone,Learning

Ki kell-e tiltani a mobiltelefont a gyerektáborokból? – a piac válaszolt

Három-négy éve jelentek meg először látható számban a kínálatban azok a nyári gyerektáborok, amelyeket hangsúlyozottan offline programként hirdetnek. A digitális detox a legkülönfélébb tematikájú táboroknál megvalósítható, ezekbe a gyerekek jellemzően nem vihetnek mobiltelefont, de el lehet érni őket a táboroztatóknál. A táborkínálat másik szeletében eszközként van jelen a mobil, amelyen például fotózni tanulnak a résztvevők. A nyári gyerektáborok egyharmada kütyümentes, a táborszervezők tapasztalatai szerint néha épp a szülők azok, akik nem képesek elengedni a digitális pórázt.

„Kitiltani központilag a mobiltelefon használatát a piaci alapon működő nyári gyerektáborokból aligha lenne életszerű és megvalósítható, de épp ez az a szegmens, ahol önszabályozva, a piaci kereslethez igazodik a kínálat, és a digitális detox, valamint a digitális készségfejlesztés egyaránt hívószó, az offline és az online táborokra egyaránt van kereslet” – mondta a Világgazdaságnak a ma parlament elé került törvénymódosító javaslatra reagálva Tóth Béla, a Táborfigyelő vezetője.

mobiltelefon
Úton-útfélen kézbe veszik a gyerekek a mobiltelefont, de nincs ez másként a szülőkkel sem / Fotó: Shutterstock

Alapvetően nem a digitális detox, hanem a tábor tematikája a lényeg, vagyis a gyerekek sporttáborba vagy kalandtáborba mennek el, nem kütyümentes táborba. Nem mellesleg viszont a szervezők offline jelenlétet garantálnak, a táborozók ugyanis nem vihetnek magukkal mobiltelefont.

A mobiltelefonhoz sokszor a szülők jobban ragaszkodnak, mint a gyerekek, a digitális pórázt vannak, akik nem igazán tudják elengedni

– mondja Tóth Béla sokéves tapasztalatai alapján.

Most eldől, kitiltják-e a mobiltelefonokat a hazai iskolákból – nem minden telefon eshet áldozatául a szigorításnak

Az iskolákból kitilthatják a mobiltelefonokat. Jelenleg az iskolák házirendje jogosult rendelkezni erről a kérdésről, azonban Semjén Zsolt szerint az okostelefonok egyre nagyobb elterjedése miatt szükséges az egységes szabályozás.

A szülőnek is meg kell tanulni, hogy nem mindig érheti el a gyerekét, akit így legalább nem zökkent ki a táborozásból. Esténként azonban a kütyümentes táborokban is tudnak telefonálni a gyereknek a szülők, vagyis napi szinten megnyugtatóan informálódhatnak a hogylétéről, ami a többségnek elegendő.

A fordulópont három-négy éve jött el, amikor határozottan megugrott az offline táborok iránti kereslet. 

Ekkortájt lett általános, hogy már a kisgyerekeknek is saját mobiltelefonjuk van, kezdetben SIM-kártya nélkül, de egyre hamarabb már azzal együtt.

A mobiltelefon-függőség társadalmi jelenség, életkortól, jövedelmi helyzettől függetlenül az, a problémát a táboroztatók is látják, és igyekeznek minél pörgősebb, érdekesebb programokkal bevonni a gyerekeket a programokba.

gyerektábor
Offline táborokban telik a nyár sokaknak, a kínálat egyharmada már ebbe  a kategóriába sorolható / Fotó: Komka Péter / MTI

Intenzív, jó program kell hozzá, de meg lehet csinálni

– hangsúlyozza Tóth Béla.

A nyári gyerektáborok nagyjából egyharmada már kütyümentes, vagyis a táborozóknál nincs mobiltelefon.

A gyerektábor-kínálat három lábon áll, ezek az

  • offline táborok, ahol digitális detox van, és nem is vihetnek magukkal kütyüt, de a gyerekeket el lehet érni a táboroztatóknál,
  • informatikai táborok esetében a mobiltelefon maga az eszköz, amivel fotózni tanulnak, vagy applikációkkal dolgoznak rajta,
  • lehet mobiltelefon a táborozóknál, de itt is cél, hogy a tábor olyan magával ragadó legyen, ami elvonja a gyerekeket a mobilozástól.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.