BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
00102055Mosonmagyaróvár, Kühne Mezőgép gyár, mezőgazdasági gépeket gyártanak ipar, gépipar, gyár, gyártás, munkások, dolgozók

A kreatívipar a jövő gazdasági motorja lehet

A háború miatt gyengélkedő európai, valamint a német gazdaság alacsony teljesítménye továbbra is késlelteti a hazai ipari teljesítmény helyreállását. A kormány terve, hogy idén újraindítja, jövőre pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét. Elengedhetetlennek tartja az ipar bővítését az innovatív területek felé. Például a kreatívipar is a jövő ágazata, a gazdasági növekedés egyik motorja is lehet. A magyar gazdaság az uniós gazdaságok éllovasai közé tartozott az első negyedévben.

A Központi Statisztikai Hivatal nyers adatai szerint 2024 áprilisában az előző év azonos időszakához képest 6,4 százalékkal nőtt, míg a tisztított adatok szerint 2,4 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

kreatívipar
A kreatívipar is bekerül majd a húzó iparágazatok közé / Fotó: Mediaworks

A közlemény szerint 2024 áprilisát vizsgálva az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődött az ipari teljesítmény. A magyar gazdaság alapvető tényezői jól teljesítenek: az ikerdeficit megszűnt, fél éve folyamatosan nőnek a reálbérek, egyre több inaktív lép a munkaerőpiacra, négy hónapja pedig növekszik a kiskereskedelmi forgalom is.

Visszafogott teljesítményt nyújtott a magyar ipar

Bár tavaly áprilishoz képest javult az adat, azonban van egy váratlan csavar a történetben. Munkanaphatástól megtisztítva ugyanis romlott az ipari termelés.

A magyar gazdaság az uniós gazdaságok éllovasai közé tartozott az első negyedévben

Az ipar teljesítményének helyreállását továbbra is a háború negatív hatásai miatt gyengélkedő európai gazdaság, különösen legfontosabb külpiacunk, a német gazdaság alacsony teljesítménye késlelteti. 

Ahhoz, hogy az exportaktivitás újból növekedésnek indulhasson – a kormány által is képviselt – azonnali tűzszünetre és békére van szükség.

A hazai ipar várható fordulatát egyfelől az élénkülő belső kereslet, a visszaeső infláció miatt a háztartások óvatosságának fokozatos oldása támogathatja, másfelől pedig a kormány olyan beruházásokat támogató intézkedései, mint például a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram és a Széchenyi Kártya Program.

A GDP idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal növekedik

Tekintettel arra, hogy a reálbérek hazánk külpiacain is növekedésbe fordultak, továbbá a nemzetközi kamatszint is mérséklődhet, az év második felében a külpiaci konjunktúra fokozatos, ám mérsékelt javulása várható. Ez hozzájárul a magyar ipari teljesítmény fokozatos helyreállásához.

A kormány idén újraindítja, jövőre pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét, azaz a GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal fog növekedni.

Ennek eléréséhez elengedhetetlen az ipar teljesítményének bővítése, valamint a nyitás az olyan dinamikusan fejlődő, innovatív ágazatok felé, mint az egészségipar, a kreatívipar vagy épp az elektromosjármű-ipar – olvasható a minisztérium közleményében.

A kreatívipar a jövő ágazata, a gazdasági növekedés egyik motorja lehet

Ezt elősegítve a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Divat & Design Ügynökséggel együttműködésben létrehozta a Kreatívipari Fórumot, amely szakmai javaslatokkal segíti az ágazat teljesítményének növelését.

Az elektromosjármű-piac is új lendületet adhat

Az elektromosjármű-piac fokozódó térnyerése pedig nemcsak a kapcsolódó ágazatoknak, hanem a teljes hazai ipar teljesítményének és versenyképességének új lendületet adhat. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezekre a kiemelt ágazatokra fókuszálva dolgozta ki a kormány új versenyképességi stratégiáját, célja, hogy hazánk gazdasági fejlettsége 2030-ra elérje az uniós átlag 90 százalékát.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.