BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megint nagyot kaszáltak a hazai bankok

Az első negyedév is jól sikerült a hazai hitelintézeti szektor szempontjából, miután eddig nem látott, 440 milliárd forintos nettó eredményt ért el. A portfólió minősége közben változatlanul jó, a működési hatékonyság pedig nő a bankoknál.

Az idei első negyedév is kifejezetten jól alakult a hazai hitelintézeti szektor szempontjából: a meggyőző pénzügyi eredmény mellett számos egyéb mutató is javult a bankoknál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közzétett adataiból.

Online payment concept with credit card ,online banking service ,internet payment ,Money transfer and service fee payment ,financial transactions with application ,e-commerce ,Online shopping
Fotó: Getty Images

A jegybank statisztikái szerint a hitelintézeti szektor – a 2023-as rekordprofit után – az idei első negyedévben is soha nem látott szintű, 440,9 milliárd forintos nettó eredményt ért el, amely 37,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Az adózott eredmény dinamikus növekedéséhez hozzájárult, hogy a szektor működési bevételei 11,1 százalékkal emelkedtek 2023 első negyedévéhez képest, és elérték az 1277 milliárd forintot. Ezen belül a kamateredmény 6,7 százalékkal, a díj- és jutalékeredmény pedig közel 15 százalékkal nőtt: az előbbi 873 milliárd, az utóbbi pedig 355 milliárd forint közelében alakult. 

Ami viszont különösen figyelemre méltó, hogy a működési költségek – éves összevetésben – jelentősen csökkentek a szektorban: az ezen a soron kimutatott 765,6 milliárd forint 11,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az értékvesztésnél és a céltartalékoknál pedig a 2023. első negyedévi, 22,1 milliárd forintnyi leírást az idén 16,4 milliárd forint visszaírás követte, ami szintén hozzájárult az eredmény növekedéséhez.

A szektor összesített mérlegfőösszege már jóval 94 300 forint felett járt március végén, ami 10,5 százalékos emelkedés a tizenkét hónappal korábbihoz képest. A hitel- és betétállomány ugyanakkor visszafogott mértékben, valamivel 5 százalék feletti ütemben nőtt a bankoknál: a hitelportfólió így kicsivel 50 300 milliárd forint felett, a betétállomány pedig 71 138 milliárd forint környékén alakult március végén. 

Mindezek tükrében nem túlságosan meglepő, hogy a szektor jövedelmezőségi mutatói kifejezetten jól alakultak az első negyedévben: a tőkearányos nyereség (RoE) 16-ról 18,1 százalékra emelkedett éves összevetésben, miközben az eszközarányos megtérülés 1,5-ről 2,1 százalékra javult. A hitelportfólió minősége közben változatlanul igen jó a hazai bankoknál: a nem teljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) az első negyedévben 2,5 százalékon állt a szektorban, ami fél százalékponttal még kedvezőbb is az egy évvel korábbinál. Emellett a költséghatékonyság is sokat javult a bankoknál: a költség-bevétel arány (CIR) 75-ről 60 százalékra csökkent egy év alatt.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.