A Balaton Wine & Gourmet célja Veszprém és a Balaton térségét önálló gasztrorégióként bemutatni, hiszen hat borvidék, minőségi gasztronómia és pezsgő kulturális élet jellemzi ezt a területet – mondta Mészáros Zoltán, a fesztivál ügyvezető igazgatója a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
Az immár harmadik alkalommal meghirdetett Balaton Wine & Gourmet-n Japán és Spanyolország, majd Argentína és Franciaország után idén Olaszország a díszvendég,
Veszprém így egy mini olasz gasztrofesztiválnak is otthont ad majd
– hangzott el.
Az örökség jegyében zajlik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (VEB2023) harmadik szakasza, számos kezdeményezés célja ugyanis, hogy hosszabb távon, fenntarthatóan működjön – emlékeztetett Porga Gyula, Veszprém polgármestere.
Az innovációk közé tartozik a Balaton Wine & Gourmet, amelyre erősen jellemző mindaz, ami a VEB2023 programot is jellemezte: a regionalitás és a nemzetköziség.
2025-ben az olaszországi Gorizia és a határ túloldalán fekvő, szlovéniai Nova Gorica lesz Európa Kulturális Fővárosa, a testvérvárosok pedig a Balaton Wine & Gourmet-n is bemutatkoznak majd – erről Markovits Aliz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója tájékoztatott.
Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete elmondta: az olasz gasztronómiai hagyományok legjavát tervezik bemutatni egy hasonlóan kiemelkedő gasztronómiai hagyományokkal rendelkező régióban.
Az olasz konyha, az olasz életstílus és az olasz élelmiszeripari termékek itt is nagy népszerűségnek örvendenek,
Itália jelenleg a hatodik legfontosabb élelmiszeripari beszállítója Magyarországnak.
A nagykövet felhívta a figyelmet a fesztiválra érkező olasz szakemberekre is, akik menüsorok, bemutatók és szakmai szemináriumok segítségével mutatják be többek között
A fesztiválon workshopokon és vezetett kóstolókon keresztül is ízelítőt kínálnak az olasz gasztronómiából,
Michelin-csillagos olasz sztárséfek pedig élményétkezéseket prezentálnak.
Bemutatkoznak az olasz és Balaton-környéki borok, a gyereksátorban pedig a fiatalokat is gasztrofoglalkozások várják.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.