BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Michelin-csillagos olasz sztárséfekkel csábítanak a Balatonhoz ősszel

Olaszország lesz idén a Balaton Wine & Gourmet fesztivál díszvendége. A rendezvényen a balatoni régió több mint ötven étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatják be szeptember 6–8. között Veszprémben. A fesztivál során családi programok, ingyenes kóstolók, szakmai workshopok és Michelin-csillagos séfek élményétkezései is várják az érdeklődőket.

A Balaton Wine & Gourmet célja Veszprém és a Balaton térségét önálló gasztrorégióként bemutatni, hiszen hat borvidék, minőségi gasztronómia és pezsgő kulturális élet jellemzi ezt a területet – mondta Mészáros Zoltán, a fesztivál ügyvezető igazgatója a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

© Melczer Zsolt
Élményétkezések, Michelin-csillagos séfek és az olasz konyha növeli az idei balatoni kóstolók vonzerejét / Fotó: © Melczer Zsolt

Az immár harmadik alkalommal meghirdetett Balaton Wine & Gourmet-n Japán és Spanyolország, majd Argentína és Franciaország után idén Olaszország a díszvendég, 

Veszprém így egy mini olasz gasztrofesztiválnak is otthont ad majd

– hangzott el.

Az örökség jegyében zajlik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (VEB2023) harmadik szakasza, számos kezdeményezés célja ugyanis, hogy hosszabb távon, fenntarthatóan működjön – emlékeztetett Porga Gyula, Veszprém polgármestere.
Az innovációk közé tartozik a Balaton Wine & Gourmet, amelyre erősen jellemző mindaz, ami a VEB2023 programot is jellemezte: a regionalitás és a nemzetköziség.
2025-ben az olaszországi Gorizia és a határ túloldalán fekvő, szlovéniai Nova Gorica lesz Európa Kulturális Fővárosa, a testvérvárosok pedig a Balaton Wine & Gourmet-n is bemutatkoznak majd – erről Markovits Aliz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója tájékoztatott.

© Melczer Zsolt
A szervezők ma ismertették a szeptemberi fesztivál részletes programját / Fotó: © Melczer Zsolt

Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete elmondta: az olasz gasztronómiai hagyományok legjavát tervezik bemutatni egy hasonlóan kiemelkedő gasztronómiai hagyományokkal rendelkező régióban.
Az olasz konyha, az olasz életstílus és az olasz élelmiszeripari termékek itt is nagy népszerűségnek örvendenek, 

Itália jelenleg a hatodik legfontosabb élelmiszeripari beszállítója Magyarországnak.

A nagykövet felhívta a figyelmet a fesztiválra érkező olasz szakemberekre is, akik menüsorok, bemutatók és szakmai szemináriumok segítségével mutatják be többek között 

  • az olasz bor 
  • és a prosecco, 
  • az aperitivek 
  • és koktélok, 
  • a kávék 
  • és az extraszűz olívaolajok világát.
    Újdonságként az olasz mercatók világát megidéző színpad is csatlakozik a programhelyszínek közé. Itt bemutatók és kóstolók veszik sorra az olasz gasztronómia alaptételeit és adnak ízelítőt a pizza, a pasta, a fagylalt és a kávé univerzumából –  sorolta  Gianni Annoni, a Balaton Wine & Gourmet házigazdája és Tungli Péter, a fesztivál programigazgatója.

A fesztiválon workshopokon és vezetett kóstolókon keresztül is ízelítőt kínálnak az olasz gasztronómiából, 

Michelin-csillagos olasz sztárséfek pedig élményétkezéseket prezentálnak.

Bemutatkoznak az olasz és Balaton-környéki borok, a gyereksátorban pedig a fiatalokat is gasztrofoglalkozások várják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.