BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy Márton: három zászlóshajóprojektünk van Egyiptommal – el kell mélyíteni a kapcsolatokat

Vasúti, telekommunikációs és a magyarországi gázerőművel kapcsolatos együttműködések a zászlóshajók Magyarország és Egyiptom gazdasági kapcsolatrendszerében – jelentette be az afrikai országban Nagy Márton. A nemzetgazdasági miniszter elmondta azt is, hogy a jövőben az agrárium, az orvostechnikai eszközök, a kutatás-fejlesztés és az infokommunikáció lesznek a kiaknázható területek az Egyiptommal folyó együttműködés keretében.

A kormány célja, hogy kiszélesítse és elmélyítse a gazdasági együttműködéseket, erre az elmúlt napok találkozói alapján jó esély mutatkozik – közölte az Egyiptomban tartózkodó és tárgyaló Nagy Márton. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a két ország közötti relációnak jelenleg három zászlóshajóprojektje van.

Egyiptom
Nagy Márton szerint hatalmas lehetőségek rejlenek Egyiptomban és az együttműködésben / Fotó:  AFP

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a közleményében részletezte, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és delegációja egyiptomi látogatása keretében ma Kamel al-Vazir közlekedési miniszterrel, valamint Ahmed Samir kereskedelemért és iparért felelős miniszterrel is tárgyalt. A megbeszélések fő témája a két ország közti jelentősebb gazdasági projektek és előrehaladásuk volt.

Az infokommunikációs szektorban dolgozhatunk Egyiptommal

A Nagy Márton által említett három fő zászlóshajó a következő:

  • 1350 vasúti vagon legyártására született megállapodás, amelyből 913 darabot már le is szállítottak, illetve 437 vagon gyártása folyamatban van. A vagonok hazánkban készülnek, a projekt értéke meghaladja az egymilliárd eurót.
  • A Telecom Egypt és a 4iG együttműködésében Egyiptom és Albánia közötti telekommunikációs, tenger alatti kábelrendszer kiépítésére kerülhet sor. Egyiptom a központja a tenger alatti kábeleknek, továbbá az Afrika, Ázsia, Európa közötti adatforgalomnak. Az Albániáig húzódó új kábel az egész Kelet-közép-európai régió számára meghatározó stratégiai projekt, amely az új adatútvonalon keresztül számos új lehetőséget nyit meg a fejlesztések és beruházások előtt.
  • Az El Sewedy óriáscég aktívan érdeklődik egy új magyarországi gázerőmű megépítése iránt magyar partnerekkel, ennek köszönhetően tovább erősödhet hazánk energiaszuverenitása és ellátásbiztonsága.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a gazdasági kapcsolatokat az agrárium és az orvostechnikai eszközök területe mellett többek közt a kutatás-fejlesztésben, valamint az infokommunikációs szektorban lehetséges tovább bővíteni.

Az NGM tegnap arról számolt be

Egyiptom Észak-Afrika gazdasági szempontból egyik legkiemelkedőbb állama, GDP-jének értéke megközelíti a 400 milliárd dollárt, 

továbbá olyan kiemelkedő fontosságú nemzetközi szervezetek tagja, mint az Arab Liga és az Afrikai Unió. Az egyiptomiak technológiai fejlődése dinamikus, az előrelépési ütemük kiemelkedő az afrikai kontinensen.

NAGY Márton
Nagy Márton is elmondta: 2030-ig Európa legjobb innovátorai közé kéne kerülnünk / Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A csaknem 25 fős magyar küldöttség üzleti partnert kereső, technológiaintenzív tevékenységet végző magyar vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek képviselőiből áll.

Nagy Márton vázolta Magyagyország MI-céljait

Az egyiptomi Információtechnológiai Ipari Fejlesztési Ügynökség (ITIDA) szervezésében létrejött üzleti fórumon a magyar nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a versenyképesség jelentős növelésének kulcsa és a jövő technológiája a mesterséges intelligencia (MI), amely egyszerre járul hozzá a beruházások és a hatékonyság növeléséhez. 

Magyarország 2030-ra az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé akar tartozni. 

Ennek érdekében kettős transzformációt kell megvalósítani, azaz a zöldátállás mellett végre kell hajtani a digitális átállást is. Hazánk mesterséges intelligenciára (MI) vonatkozó célja, hogy 2030-ra 

  • 15 százalékot érjen el az MI-hez köthető, az MI által kiváltott GDP-bővülés, 
  • az MI segítségével 26 százalékkal emelkedjen a kkv-k termelékenysége és 
  • elérja az egymilliót az MI-hez kötődő munkahelyek száma.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.