BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokan úgy tudják, tíz évig nem adható el a CSOK-kal támogatott lakás: mutatjuk, hogyan lehet értékesíteni

Eladnánk a a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel (CSOK) terhelt lakásunkat, de a támogatás elidegenítési és terhelési tilalommal jár, ami tíz évig akadályozza az ingatlan eladását. Sokak számára ismeretlen, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) akár teljes összege átvihető egy másik ingatlanra. Mutatjuk, hogyan.

A CSOK-támogatás elidegenítési-és terhelési tilalommal jár, ami 10 évig akadályozza a támogatott ingatlan eladását. Az életünkben bekövetkező változások, mint például a munkahelyváltás vagy családbővülés, viszont mégis indokolttá tehetik a költözést, ezekben az esetekben a támogatás is átvihető egy másik ingatlanra – tájékoztat a sokak számára ismeretlen jogszabályi lehetőségről legújabb összeállításában a Money.hu.

CSOK
Budapesten és Pest vármegyében 2015 óta 1100 esetben történt fedezetcsere CSOK-os ingatlannál / Fotó: Shutterstock

 

Átvihető, de hogyan?

A Money.hu szerint a kormányhivatalok adatai alapján Budapesten és Pest vármegyében 2015 óta mintegy 1100 esetben történt fedezetcsere, amely a teljes országra vetítve hozzávetőleg 4 ezer esetet jelenthet. Hogyan történik mindez?

A CSOK teljes összegének átviteléhez nagyobb hasznos alapterületű és nagyobb értékű ingatlant kell vásárolni vagy építeni. 

Vásárlás esetén egy, építés esetén három év áll rendelkezésre. Ha az eredeti ingatlant piaci hitel segítségével vásároltuk, akkor az átmeneti időszakban szükség lehet jelzálogfedezet cserére is. Az ingatlanfedezet azonban nem kell hogy saját tulajdonban legyen, akár szülő vagy közvetlen hozzátartozó lakása is fedezheti a hitelt, amíg szükséges. 

Fontos tudni, hogy nem elég, ha csak az egyik feltétel teljesül

– hangsúlyozta Korponai Levente, a Money.hu vezetője.

Kivételek költözésre

A jogszabály lehetőséget ad egyébként arra is, hogy a család ideiglenesen elköltözzön a CSOK-os ingatlanból, a bentlakási kötelezettség nem sérül, ha legfeljebb öt évig laknak máshol és a jogszabályban rögzített okok egyike indokolja a költözést.

A CSOK eddig 243 ezer család számára nyújtott segítséget összesen 782 milliárd forint összegben. Az új, kibővített 

Falusi CSOK is jelentős érdeklődést váltott ki: 2024 januárja és áprilisa között mintegy 3 ezer házaspár érdeklődött, és 1691-en nyújtottak be kérelmet közel 14 milliárd forint értékben.

Hogy néz ki a CSOK átjegyzése?

Milyen lépéseknek kell megtennie CSOK-fedezetcserénél a tulajdonosnak, és milyen feltételeknek kell teljesülniük?

  • A tulajdonos az eladott ingatlan adásvételi szerződésének megkötésétől számított 30 napon belül köteles az eladás tényét a kormányhivatalnak jelezni az adásvételi szerződés csatolásával.
  • A bejelentést követő 60 napon belül a támogatott személy kérheti a kormányhivatalt, hogy a CSOK-ra vonatkozó visszafizetési kötelezettségét építési szándék esetében három, vásárlási szándék esetében egy évig függesszék fel. 
  • Egyúttal a korábban kapott CSOK összegét kincstári letéti számlára kell befizetnie. 
  • Az építkezésre három év, vásárlásra egy év áll rendelkezésre, ez az időtartam egy alkalommal legfeljebb két évvel meghosszabbítható. 
  • A felfüggesztés időtartama alatt az ügyfél kérelmére a CSOK-kal finanszírozott lakást a kormányhivatal tehermentesíti, ha a másik lakás megszerzése még nem történt meg. 
  • A korábbi lakás elidegenítéséből származó teljes bevételt az újabb lakás megszerzésére kell fordítani, amit számlával vagy szerződéssel és értékbecsléssel kell igazolni.
  • Ha az ügyfél nem igazolja az újabb lakás megszerzését a felfüggesztés időtartama alatt, vagy kisebb értékű, illetve hasznos alapterületű lakást vásárol, akkor a kincstári letéti számlán elhelyezett összeg arányos részét vissza kell fizetnie. 

Ha az újabb lakás értéke és hasznos alapterülete egyaránt nagyobb a korábbinál, a CSOK teljes összege továbbvihető.

Az újabb lakás megszerzésének igazolásakor a kormányhivatal intézkedik a kincstári letéti számláról a támogatott személynek kifizethető összeg kiutalásáról és a terhek másik lakásra történő átjegyzéséről. Fontos tudni, hogy az ügyfélnek a korábbi lakás elidegenítéséből származó bevételét az újabb lakás megszerzésére kell fordítania, amely csökkenthető az elidegenítésből származó jövedelem után megfizetett személyi jövedelemadó összegével, valamint az előtörlesztett lakáscélú hitel összegével.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.