BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokkal szorosabbra fűzi a gazdasági kapcsolatait Szlovákia és Magyarország

Bár Robert Fico még lábadozik, Nagy Márton Szlovákiába utazott, hogy szorosabbra fűzze a gazdasági kapcsolatokat a két ország között. A nemzetgazdasági miniszter többek között arról is beszélt, hogy Magyarország és Szlovákia egyaránt a béke pártján áll.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szlovákiai látogatása keretében a szlovák kormány több tagjával tárgyalt, ennek keretében együttérzését és jókívánságait fejezte ki a Robert Ficót ért merénylet miatt. Nyomatékosította, hogy az ilyen tettek elfogadhatatlanok, egyben mielőbb békére van szükség.

Budapest, 2024. május 7.Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter előadást tart a Koalíciók Napja 2024 konferencián Budapesten, a Europa Event Centerben 2024. május 7-én. MTI/Mónus Márton
Szlovákia
Sokkal szorosabbra fűzi a gazdasági kapcsolatait Szlovákia és Magyarország / Fotó: Mónus Márton / MTI

Szlovákia 2023-ban Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere volt, miközben a szlovák közvetlen tőkebefektetések állománya több mint 200 millió eurót tett ki 2022-ben. Szlovákia a magyar vállalkozások nyolcadik legmeghatározóbb célországa, a Szlovákiába áramló magyar kifektetések meghaladták az 1,5 milliárd eurót. A két ország közötti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok erősödését jelzi, hogy 2010 óta az export közel duplájára (93 százalékkal), a kereskedelmi forgalom pedig több mint kétszeresére (127 százalékkal) nőtt.

Nagy Márton: három zászlóshajóprojektünk van Egyiptommal – el kell mélyíteni a kapcsolatokat

Vasúti, telekommunikációs és a magyarországi gázerőművel kapcsolatos együttműködések a zászlóshajók Magyarország és Egyiptom gazdasági kapcsolatrendszerében – jelentette be az afrikai országban Nagy Márton. A nemzetgazdasági miniszter elmondta azt is, hogy a jövőben az agrárium, az orvostechnikai eszközök, a kutatás-fejlesztés és az infokommunikáció lesznek a kiaknázható területek az Egyiptommal folyó együttműködés keretében.

Nagy Márton Erik Tomas munka-, család- és szociális ügyekért felelős miniszterrel folytatott megbeszélésén kifejtette, hogy a magyar kormány 2030-ig az aktivitási rátát a 20–64 éves korosztály tekintetében a jelenlegi 81 százalékról 85 százalékra kívánja növelni, ennek érdekében célzottan támogatja a hazai, mintegy 300 ezer főre tehető munkaerőpiaci tartalék foglalkoztatásba történő bevonását. Emellett a tárcavezető bemutatta az új magyar vendégmunkástörvényt és a kapcsolódó jogszabályi környezetet. Hangsúlyozta, hogy 

hazánkban a magyar munkaerő az első, ezért az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el.

Denisa Sakovia miniszterelnök-helyettessel, valamint Richard Rasi befektetésekért, regionális fejlesztésért és informatizációért felelős miniszterrel folytatott megbeszélése keretében a nemzetgazdasági miniszter rámutatott a külföldi működő tőke további beáramlásának fontosságára. Nagy Márton kifejtette, hogy az egyre erősödő gazdasági fejlődés és a duális gazdaságok oldása érdekében össze kell kapcsolni a külföldi és hazai tulajdonú vállalkozásokat, szektorokat. Ennek egyik eszköze a hazai kkv-szektor exportképességének javítása, és a beszállítói láncokban betöltött szerepének megerősítése. A nemzetgazdasági miniszter rávilágított, hogy az elektromos autózás jelenti Európa jövőjét, ezért a térnyerésének felgyorsítása érdekében új, uniós szintű autóvásárlást ösztönző programra van szükség, amely egyaránt irányul a gyártókra és a vásárlókra is. Egyben hangsúlyozta, hogy lépéseket kell tenni többek közt a használt autók piacképességének javítására és a megfelelő töltőhálózat megteremtésére is. Az akciótervet a soros magyar elnökség alatt a kormány egy „white paperként” fogja bemutatni a Versenyképességi Tanács július 8–9-i ülésén, amiben számít a szlovák partnerének támogatására.

Nagy Márton Ladislav Kamenicky szlovák pénzügyminiszterrel történő tárgyalásán kiemelte, hogy nemcsak Magyarországon, de egész Európában szigorú költségvetési gazdálkodásra van szükség, amit szem előtt tartva meg kell teremteni a költségvetési egyensúly és a gazdasági növekedés támogatásának összhangját a versenyképesség európai szintű növelése érdekében. A miniszterek kitértek az extraprofitadók kérdéskörére is. Nagy Márton ezzel kapcsolatosan kifejtette, hogy az extraprofitadók betöltötték szerepüket, hozzájárultak a családok és a vállalkozások megvédéséhez, egyben értelmes vitának tartotta azt, hogy meddig érdemes ezen adók benntartása a gazdaságban. Mindemellett rámutatott a lakossági állampapírok államadósság-finanszírozásban betöltött, kiemelt szerepére.

Nagy Márton látogatása összegzéseként megállapította, hogy 

Magyarország egy sikeres európai és szlovák gazdaságban és békés Európában érdekelt, ezért üdvözölte, hogy Magyarország mellett Szlovákia is a béke hangján beszél.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.