BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország biztosítja a legkedvezőbb beruházási környezetet az Európai Unióban

Magyarország biztosítja ma a legkedvezőbb beruházási környezetet az Európai Unióban (EU), amiben fontos tényező a kontinensszerte egyedülálló politikai stabilitás és az alacsony kulcsokra alapuló adórendszer – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Monacóban. Szijjártó Péter kifejtette, hogy ugyan a magyarországi helyzetet az Európai Parlament diktatúraként írta le, azonban a kormány „nem a lottón nyerte a mandátumát, hanem választásokon, az emberek demokratikus akaratának eredményeként”. Társulási szerződés azonban nem lesz az EU és Monaco között.

Amíg máshol gyorsan cserélődnek, törékenyek a kormányok, addig hazánkban immár tizennégy éve ugyanaz a vezetés, és így biztosra lehet venni, hogy a megállapodásokat be is fogják tartani – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Monacói Gazdasági Tanács konferenciáján.

Szijjártó
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint szívesen látjuk a monacói befektetőket is / Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

Szijjártó Péter lényeges tényezőnek nevezte a beruházások ösztönzése szempontjából az EU-ban legalacsonyabbnak számító magyar adókulcsokat is, emlékeztetve arra:

  • a társasági adót 9 százalékra,
  • a személyi jövedelemadót 15 százalékra szállították le,
  • bevezették az egykulcsos rendszert.

Szerinte ez a gazdaságpolitika jól láthatóan bevált, mert 2010-ben 13 százalék volt a munkanélküliség, jelenleg pedig 4 százalék alatt van, miközben évről évre dőlnek meg a beruházási és exportrekordok. Méltatta a munkaalapú társadalom koncepcióját is, kiemelve, hogy a kormány célja annak garantálása, hogy aki dolgozni akar, az dolgozhasson, és ez mára adottá is vált.

Szijjártó Péter szerint egyedülálló helyzetben van a magyar kormány

Szijjártó Péter emlékeztetett: a kormányzat kitartott amellett, hogy a munkanélküliség helyett a megelőzését kell finanszírozni, ezért óriási beruházásösztönzési programot indított.

Ennek eredményeképpen Magyarország minden krízisből megerősödve tudott kikerülni, amit tanúsít az is, hogy hazánk a világ azon kevés országa között van, ahol a koronavírus-járványt követően többen dolgoztak, mint előtte

– összegzett a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: a magyar energiaimport költsége évi tízmilliárd euróval emelkedett, ennek nyomán pedig az infláció 27 százalékra ugrott, és így a tavalyi év teljesen ráment az áremelkedés elleni küzdelemre.

A külgazdasági és külügyminiszter Monacóban az EU-s partnerségről is szólt / Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

A tárcavezető kifejtette, hogy a stabil politikai rendszernek köszönhetően a magyar kormány abban a manapság igen egyedülálló helyzetben van az EU-ban, hogy megengedheti magának, hogy azt mondja, amit gondol: a kormány ezért nyíltan beszél a kelet–nyugati együttműködés fontosságáról, rámutatva, hogy tavaly a kelet-ázsiai ország volt az első számú beruházó Magyarországon, jelenleg 16 milliárd euró értékben zajlanak kínai beruházások hazánkban.

Nincs akadály Monaco és Magyarország között

A gazdasági együttműködésre való nyitottságról elmondta, hogy Magyarországon gyárral van jelen mindhárom német prémium-autómárka, eközben a világ tíz legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártója közül öt is letelepedett hazánkban.

Szijjártó Péter a Monacói Gazdasági Tanács konferenciáján kijelentette: 

a hazai kormányzat a világ minden tájáról örömmel látja a beruházókat, és kész is számukra a lehető legjobb körülményeket biztosítani. 

Külön szólt arról, hogy a monacói beruházókat is várja, különös tekintettel arra a kedvező helyzetre, hogy a két ország között nincsenek nyitott politikai kérdések, így az együttműködés útjában nincsenek akadályok.

Szijjártó Péter a konferencia utáni Facebook-bejegyzésében a július 1-jén kezdő soros féléves magyar EU-elnökség kapcsán az európai közösség és Monaco kapcsolatáról is szólt:

Szijjártó Péter az esti focimeccsről is szólt

Szijjártó Péter a napját videóbejegyzéssel kezdte, amelyben Monacóba indulása előtt bejelentette, hogy a ma este Dublinban rendezendő Írország–Magyarország labdarúgó-mérkőzés kapcsán négy konzul is segíti majd a magyar drukkerek problémamentes kinntartózkodását.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.