BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
mehesz_szoce_szp_vn_02

Az európai mézpiac legnagyobb nehézségét a kínai műméz okozza

Meg kell állítani az unióba érkező ázsiai méz importálását! Mézet lehet importálni, beporzást viszont nem, ezért minden eszközzel támogatni kell a hazai méhészeti ágazatot – írja az Agrárminisztérium. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület antidömpingpanaszt nyújtott be a Kínából az Európai Unióba érkező mézre. A beadványhoz végül 11 tagország 14 szervezete csatlakozott.

A méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata, ezért az agrártárca minden eszközzel támogatja a méhészek munkáját és a hazai méhállomány megőrzését – írja az Agrárminisztérium közleményében.

Nem
Nem kell a kínai méz / Fotó: Szendi Péter

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a kínai műméz visszaszorítása miatt antidömpingpanaszt fogalmazott meg. A beadványhoz a legnagyobb méztermelő országok – Spanyolország kivételével – is csatlakoztak, mint 

  • Románia, 
  • Franciaország, 
  • Olaszország, 
  • Németország és 
  • Lengyelország. 

Az egyesület az Európai Bizottság észrevételeit várja. Az európai mézpiac legnagyobb nehézségét az Ázsiából az Európai Unióba érkező műméz okozza. 

Határozottan fel kell lépni ez ellen, ugyanis az alacsony áron előállított terméknek piacleszorító és árletörő hatása van, ami veszélyezteti a termelők fennmaradását

– olvasható a közleményben.

A méz felvásárlási és fogyasztói átlagára Magyarországon (2002-2023)
Fotó: MTI

A méhészet kulcságazat a magyar mezőgazdaságban. Hazánk Európában is egyedülálló módon lehetővé tette a méhészeti tevékenység adómentességét. 

2023 és 2027 között a szektor a hazai forrással együtt mintegy 42,7 millió euró célzott ágazati támogatásban részesül. Az EU-ban először Magyarország vezetett be állatjóléti támogatást a méhészek számára, méhcsaládonként évente 15 eurónak megfelelő összeget, 

ezzel is segítve az egészséges méhállományok fenntartását és a méhészágazatot – hangsúlyozza a minisztérium.

Mindezek mellett pedig 

öt éve méhegészségügyi támogatást is kapnak a hazai méhészek, amelyet évente egymillió méhcsalád után igényelnek, 1000 forintot méhcsaládonként

– tették hozzá a közleményben.

Méztermelés Magyarországon, 2000-2021
Fotó: MTI

Mindezen túlmenően magyar siker, hogy hazánk kezdeményezésére változnak az uniós mézjelölési szabályok. Magyarország javaslatot tett a mézirányelv módosítására, ami a származásjelölés szigorítására vonatkozott – olvasható.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.