BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Véget ért az érettségi: a felvételizők idén is nagy versenyre számíthatnak

Szerdától hivatalosan is lezárult az ez évi érettségi időszak: 1161 helyszínen több mint 112 700-an vizsgáztak. A felvételizők idén is nagy versenyre számíthatnak, miután 120 990 fő adta be a jelentkezését valamelyik hazai egyetem képzésére. Egyes szakokra, mint a gazdasági, osztatlan tanári, pszichológia és jogászképzésekre minden évben rekordmagasak a ponthatárok, várhatóan így lesz ez idén is.

Van, aki már el is felejtette, miközben sokaknak ez a hét is a vizsgákról szólt. Szerdától azonban ők is fellélegezhettek: hivatalosan is véget ért az idei érettségi időszak. A felvételizők ugyanakkor továbbra is izgalmas időszak elé néznek, hamarosan ugyanis kihirdetik a ponthatárokat, így kiderül, ki hol kezdheti meg szeptembertől a felsőfokú tanulmányait. Bár az idei ponthatárok nem ismertek, de azért érdekes lehet, hogy hova volt a legnehezebb tavaly bekerülni.

felvételizők
A felvételizők idén is nagy versenyre számíthatnak / Fotó: Lehoczky Péter LP Békés Megyei Hírlap

 

Vége az érettséginek, de a felvételizők tovább izgulhatnak 

Két hónapon át, május 3. és július 3. között 1161 helyszínen több mint 112 700-an vizsgáztak a 2024-es a tavaszi érettségin. A diákok az írásbeliket már májusban letudták, június 5–12. között pedig az emelt szóbelik következtek, amiket végül a középszintű szóbelik zártak. Bár a nehezén már túl vannak az érettségizők, néhány dologra még oda kell figyelniük a következő hetekben – hívja fel rá a figyelmet az Eduline.

Július 10-én lezárul az ügyintézés az e-felvételi rendszerben – miként azt korábban lapunk is megírta –, a diákok eddig módosíthatnak az egyetemi felvételijükön. Azaz még:

  • feltölthetik a jelentkezési határidőt követően szerzett dokumentumaikat,
  • módosíthatnak a jelentkezési helyek sorrendjén (ezt mindössze egy alkalommal, illetve egyes adatokon),
  • visszavonhatnak egy-egy, vagy az összes jelentkezési helyre szóló jelentkezésüket
  • vagy felvehetnek új jelentkezési helyet.

Utóbbinál érdemes tudni, hogy új jelentkezést csak akkor vehető fel, ha egy adott szaknál a jelentkezés során már megjelölték az állami ösztöndíjas formáját.

Meddig kell várni a ponthatárokra?

A felvételizők idén is nagy versenyre számíthatnak, miután 120 990 fő adta be a jelentkezését valamelyik hazai egyetem szeptemberben induló képzésére. Az Oktatási Hivatal (OH) szerint a jelentkezők 

  • 67 százaléka alapképzésre, 
  • 20 százaléka mesterképzésre, 
  • 10 százaléka osztatlan szakokra, 
  • 3 százaléka pedig felsőoktatási szakképzésre jelentkezett. 

Hogy kit hová vettek fel, arra sem kell sokáig várni, július 24-én kihirdetik a ponthatárokat. Bár a ponthatárhúzást ekkor tartják, a hivatalos besorolási döntésre egy kicsit tovább kell várnia a felvételizőknek. Ez legkésőbb 2024. augusztus 1-jéig érkezik meg az Oktatási Hivataltól, a határozatot a diákok az E-felvételi rendszeréből, a Hivatalos iratok menüpontból tudják majd letölteni.

Mely egyetemekre volt a legnehezebb bekerülni tavaly?

A ponthatárokat a szakos kapacitás, a jelentkezők száma, valamint a jelentkezők pontszáma határozza meg. Idén azonban több szempontból – és nem csak a változó pontszámítás miatt – nehéz előre megjósolni, hogy a diákok körében legnépszerűbb egyetemekre hány ponttal lehet bekerülni. Egyes szakokra, mint a gazdasági, osztatlan tanári, pszichológia és jogászképzésekre minden évben rekordmagasak a ponthatárok, várhatóan így lesz ez idén is.

A 2023-as felvételin erre a 10 alap- és osztatlan képzésre volt a legnehezebb bejutni:

  1. Corvinus, pénzügy és számvitel: 464 pont
  2. Corvinus, gazdaság- és pénzügymatematikai elemzés: 461 pont
  3. Corvinus, alkalmazott közgazdaságtan: 459 pont
  4. Corvinus, gazdálkodási és menedzsment: 456 pont
  5. ELTE, pszichológia: 455 pont
  6. Corvinus, gazdaságinformatikus: 452 pont
  7. Corvinus, kommunikáció- és médiatudomány: 452 pont
  8. PPKE, pszichológia: 449 pont
  9. PTE, pszichológia: 449 pont
  10. ELTE, nemzetközi tanulmányok: 443

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.