BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült, hogyan változik az üzemanyag ára augusztustól

Továbbra is változatlanok az üzemanyagárak, már ami a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát illeti, augusztus elsejétől tehát nincs árváltozás. Az alábbi átlagárakon tankolhatunk a magyarországi kutakon: a 95-ös benzin literéért 609 forintot, a gázolajért 616 forintot kell fizetni.

Továbbra is változatlanok az üzemanyagárak, már ami a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát illeti, augusztus elsejétől tehát nincs árváltozás Az alábbi átlagárakon tankolhatunk a magyarországi kutakon: a 95-ös benzin literéért 609 forintot, a gázolajért 616 forintot kell fizetni – derült ki a Holtankoljak legújabb adataiból.

üzemanyag
Nem változik az üzemanyag ára Magyarországon augusztus első napján /Fotó: Shutterstock

Ahogy a fentiekből is látszik, átlagárakról van szó, vagyis néhány forinttal olcsóbb és drágább is lehet az üzemanyag literenkénti ára csütörtöktől.

Mint azt korábban a Világgazdaság megírta, megszakadt egy nagy sorozat a magyarországi üzemanyagpiacon. Annak ellenére ugyanis, hogy a globális folyamatok alapján lett volna rá lehetőség, múlt szombaton, majd kedden sem csökkent tovább a hazai üzemanyagok ára.

A háborúk ellenére csökkent a Brent ára 

Ráadásul 

  • a közel-keleti konfliktus, 
  • a vörös-tengeri válság és 
  • az orosz–ukrán háború 

eseményei ellenére zsugorodtak az olajárak: 

az irányadó északi-tengeri 

Brent olajfajtáé kedden például hordónként 1 százalékkal 78,8 dollár alá csökkent,

az árfolyam így 78,6 és 79,7 dollár között mozog. 

Érdemes megjegyezni, hogy a Brent ára tavaly 71 és 94 dollár közt minden szintet megjárt, míg az orosz–ukrán háború kirobbanása után 110 dollár felett is jegyezték, ehhez képest az idei 77–79 dolláros árfolyam jókora visszaesésnek számít.

A mérséklődést több tényező is magyarázza: az egyik, hogy a világ legnagyobb olajimportőrének számító Kínában csökkent a feldolgozóipar, a távol-keleti országnak kevesebb energiahordozóra van szüksége. Ennél is fontosabb, hogy a Közel-Keleten valójában egyik fél sem akarja tovább eszkalálni a helyzetet.

A dánok és a svájciak fizetik a legtöbbet, a csehek örülhetnek

Ami Európát illeti: a benzin jelenleg Dániában a legdrágább, átszámítva 812 forint litere, a gázolajért pedig Svájcban kérik a legtöbbet, 796 forintot literenként – írja a Vezess. A portál kiemeli: 

legolcsóbban Szlovéniában és Csehországban tankolhatunk benzint (595 forint/liter), a dízelért szintén a cseheknél és a spanyoloknál, valamint a luxemburgiaknál kérnek a legkevesebbet.

Az összegzés szerint Magyarországnál csupán három országban olcsóbb a benzin, a gázolajat pedig négy állam kínálja kedvezőbben literenként – írják.

Mennyire drága nálunk az üzemanyag a régiós árakhoz képest?

A Központi Statisztikai Hivatal arról számolt be pénteken, hogy a dízel üzemanyag múlt heti átlagos ára hazánkban 618 forint volt, ami 19 forinttal, 3,2 százalékkal haladta meg a régiós 599 forintos átlagárat. A szomszédos országokban ugyanakkor 619 forint volt a dízel átlagára, vagyis a magyar adat ennél 0,2 százalékkal, azaz 1 forinttal volt alacsonyabb. A gázolaj átlagára nálunk 5 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár 5, a szomszédos országokban megfigyelt ár pedig 6 forinttal apadt.

Eközben a 95-ös benzin átlagára Magyarországon 6 forinttal csökkent heti bázison, ahogy a régiós átlag is mérséklődött ugyanennyivel. A szomszédos országokban a benzin átlagára már 7 forinttal ment lejjebb. Így aztán a benzin magyar átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél. A régióban az átlagár viszont 600 forint volt, vagyis a magyar ár 1,7 százalékkal, 10 forinttal volt magasabb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.