BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kínai cégek 6400 milliárd forintnyi beruházást hoznak Magyarországra, és ez még csak a kezdet

Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kínába utazott, hogy találkozzanak Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A találkozó után Szijjártó Péter a magyar–kínai gazdasági kapcsolatokról beszélt. Elmondta, hogy Peking tovább szeretné fejleszteni a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat. A tárcavezető hozzátette, hogy a kínai cégek már most 6400 milliárd forintnyi beruházást hoznak Magyarországra.

A magyar–kínai gazdasági, kereskedelmi és beruházási együttműködés a következő évek során is biztos alapját fogja adni a gazdaság növekedésének – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pekingben.

Szijjártó Péter
Orbán Viktor
kínai cégek
Kína
Magyarország
gazdasági kapcsolat
beruházás
A kínai cégek még nagyobb ütemben hoznák a beruházásokat Magyarországra / Fotó: MTI

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető jó hírnek nevezte, hogy a kínai állami vezetők támogatják a két ország gazdasági együttműködésének továbbfejlesztését, azt, hogy „a legmodernebb technológiai színvonalat képviselő munkahelyek tízezreit létrehozó, az autóipari forradalmat vezénylő kínai vállalatok továbbra is Magyarországra hozzák beruházásaikat”.

A kínai vezetők támogatják azt, hogy a kínai turisták minél nagyobb számban jöjjenek Magyarországra, valamint támogatják azt is, hogy minél több magyar élelmiszeripari termék jelenjen meg a kínai piacon

– folytatta.

Aláhúzta: 

a kínai vállalatok jelenleg 6400 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre hazánkban, ezek mintegy 25 ezer új munkahelyet hoznak létre közvetlenül, és ezzel Magyarországot a globális autóipari forradalom és technológiai megújulás egyik világszintű központjává teszik.

Szijjártó Péter közölte, hogy ezek a nagy autóipari beruházások garanciát jelentenek a magyar gazdaság gyors növekedésére a következő években is.

A miniszter arra is kitért, hogy a koronavírus-járványt követően a kínai turisták újból nekiindultak a világnak, az idegenforgalom újjáéledt a kelet-ázsiai országból, és ebből Magyarország is sokat profitál. Üdvözölte, hogy nyártól immár heti huszonegy közvetlen légi járat fogja összekötni Budapestet hét kínai várossal.

A miniszter tudatta, hogy a közép-európai államok közül Magyarország rendelkezik a legtöbb kínai exportengedéllyel az élelmiszeripari és mezőgazdasági termékekre vonatkozóan.

És most újabb megállapodások állnak kidolgozás alatt, ráadásul a sertés- és baromfihús exportját újra lehetővé tevő megállapodásról is tárgyalunk, a technikai részletek kitárgyalása van csak hátra

– húzta alá.

„Összességében elmondható tehát, hogy a magyar–kínai gazdasági, kereskedelmi és beruházási együttműködés a következő években is biztos alapját fogja adni a magyar gazdaság növekedésének” – összegzett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.