BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harmadannyi lakás sem épül, mint kellene: Budapesten igazán drasztikus a visszaesés

Folytatódott a visszaesés a lakásépítésben 2024 első fél évében: még az erős lejtmenettel jellemzett tavalyinál is 18 százalékkal kevesebb, mindössze 6027 új lakás épült, és ugyancsak 18 százalékkal maradt el a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma a 2023 azonos időszakitól – közölte KSH szerdai Lakásépítések, építési engedélyek, 2024. I. fél év című jelentésében. Budapesten drasztikus a tervezett lakások számának visszaesése.

Nem fordult meg a trend, idén az első fél évben még a tavalyinál is kevesebb lakás készült el, és tovább csökkent az építeni engedélyezettek száma. Rendkívül alacsony bázishoz, a tavaly már beszakadt lakásépítési statisztikához mérten is további mínuszokat mutat 2024  első fél évének a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által szerdán közzétett lakásépítési statisztikája.

lakás
Brutális visszaesés: harmadannyi lakás sem épül, mint kellene / Fotó: Teknős Miklós

Eszerint mindössze 6027 lakást vettek használatba, 18 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Az ideális az évente 40 ezer lakás lenne, vagyis féléves átlagban 20 ezer, ennek még a harmadát sem érte el az átadott lakások száma.

Budapesten  8,3 százalékkal kevesebb, összesen 2124 lakás épült. A megyei jogú városokban 20, a többi városban 27, a községekben pedig 19 százalékkal csökkent az átadott lakások száma a 2023 első félévihez képest.

Mi történik a fővárosban és környékén?

  • Budapest lakásépítését továbbra is erős területi  koncentráció jellemzi, 
  • a XI. kerületben adták át az új lakások 46 százalékát, közel ezer lakást.  

 A Pest régióban megvalósult lakásépítések száma 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

A gyárépítések környéke kivétel

A többi régióban is visszaesést regisztráltak, kivéve a Dél-Alföldet, ott 15 százalékkal nőtt a lakásépítések száma. Ennek oka elsősorban a  Kecskeméten megfigyelt jelentős élénkülés volt, a vidéki  városok közül itt épült a legtöbb lakás (265) az első fél évben.

Mélypontra került tavaly a lakásépítési kedv – drámai mínuszok

Majdnem tizedével kevesebb lakóingatlan készült el tavaly, mint egy évvel korábban, a tervezett lakások és családi házak számában azonban még ennél is nagyobb mértékű, 39 százalékos visszaesést mértek – derül ki a KSH ma reggel közzétett lakásépítési jelentéséből. Eszerint az építési kedv leginkább a községekben és a fővárosban esett vissza, ahol több mint 40 százalékkal kevesebb lakás építését tervezték 2023-ban, mint az előző évben.

Ki és mit épít?

A természetes személyek által épített lakások aránya megegyezett az egy évvel korábbi 38 százalékkal, eközben 

a vállalkozások  által építetteké 62-ről 60 százalékra mérséklődött.

 Az új lakóépületekben használatba vett lakások 

  • 50 százaléka családi házban, 
  • 47 százaléka többszintes, többlakásos épületben,
  • mindössze 0,8 százaléka pedig lakóparkban található.
    A használatba vett lakások átlagos alapterülete 1,6 négyzetméterrel kisebb volt, mint 2023 első fél évében, 95,4 négyzetméterre csökkent. Az értékesítési céllal épített lakások aránya 59 százalék, a saját használatra építetteké 38 százalék volt, itt csak minimális mértékű a változás az egy évvel korábbi megoszláshoz (60-37 százalék) képest. Bérbeadásra továbbra is csak elvétve épülnek lakások, arányuk (2,7 százalék) azonban az előző évihez képest emelkedett.

Tovább csökkent az építési kedv

Országos szinten az építési engedélyek és egyszerű  bejelentések száma 18 százalékkal csökkent, az építendő lakások száma 8972 volt. Míg az egy-két lakásos épületekben engedélyezett lakások száma mintegy 5 százalékkal nőtt, a többlakásos épületekben engedélyezetteké 34 százalékkal visszaesett.

A többlakásos épületekben tervezett lakások számának visszaesése különösen nagymértékű volt Budapesten (70 százalék):

a fővárosban kiadott építési engedélyek száma  jelentősen, 63 százalékkal csökkent az év első felében.

A községekben a lakásépítési engedélyek száma enyhén mérséklődött (0,7 százalék), miközben a megyei jogú városokban 17, a többi városban 18 százalékkal növekedett.

A kiadott új építési engedélyek alapján a 2023. első félévinél 1,7 százalékkal több, összesen 4311 lakóépület építését tervezik  az országban. A létesítendő nem lakóépületek száma 17, összes alapterülete 44 százalékkal csökkent a KSH adatai szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.