BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre többen fordulnak magánorvoshoz – pedig nem szeretnének

Bár szeretnének spórolni az egészségügyi kiadásaikon, mégsem tudnak a magyarok, akik közül egyre többen érzik úgy, hogy kiszorulnak az állami egészségügyből, ezért magánorvoshoz fordulnak – derül ki a Prémium Egészségpénztár és az NN Biztosító által végzett, több mint 11 ezer fős felmérésből. A válaszadók jellemzően többet költöttek magánellátásra, 54 százalékuk gyógyszerekre, 73 százalékuk pedig fogorvosi kezelésekre.

Erősödik az áramlás a magánorvosok felé, ami tetemes anyagi teher. A Prémium Egészségpénztár felmérése során megkérdezettek 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy pénztári tagság nélkül kénytelen lett volna lemondani fontos ellátásokról.

magánorvos
Magánorvoshoz kényszerülnek egyre többen / Fotó: Shutterstock

A tagokat megkérdezték arról is, hogy a mögöttük hagyott egy év gazdasági változásai hogyan befolyásolták, illetve mennyiben változtatták meg egészségügyi költéseiket. 

A válaszadók egyharmada úgy érzi, rosszabbul él, mint az előző évben, miközben tavaly még 40 százalékuk nyilatkozott így.

Az egészségügyi kiadásaikon azonban többségében nem tudnak vagy nem akarnak már spórolni az emberek,

egyre többen érzik úgy, hogy az állami ellátásból kiszorulnak, vagy nem férnek hozzá olyan könnyen már. 

Tavaly még a nyilatkozók 54, 2024-ben már 64 százaléka érezte, hogy a magánellátás felé sodródik, ami jókora terhet ró a betegekre.

Bár sokan szeretnék elkerülni a magánorvosi kiadásokat, nem tudják: 

a válaszadók többsége jelezte, kénytelen egyre többet igénybe venni a magánorvosi ellátást.

Tavaly még a felmérésben részt vevők 30 százaléka nyilatkozta, hogy nem tudja megfizetni a magándoktorokat, és inkább az állami ellátásban keres megoldást, idén ez 20 százalékra esett vissza. Sajnos sokan akadhatnak olyanok is, akik lényegében ellátás nélkül maradnak. 

A felmérésben részt vevők közel 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy pénztári tagság nélkül kénytelen lett volna lemondani fontos ellátásokról.

Nehéz spórolni az egészségügyi kiadásokon 

Míg egy éve a válaszadók egyharmada faragta le a magánorvosi ellátásra szánt összeget, ebben az évben már mintegy negyedük (23 százalék).

Sőt, nemcsak hogy nem spóroltak, összességében 44 százalékuk többet költött magánellátásra, 54 százalékuk gyógyszerekre, 73 százalékuk pedig fogorvosi kezelésekre. A válaszadók 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy 

gyakorlatilag semmin sem tudott spórolni.

Az anyagi hátterüktől függetlenül 34 százalékuk többet fordított most az egészségére, ami igen meglepő adat egy stagnáló vagy többnyire romló egzisztencia mellett.

Tudatos tagokat nyernek az egészségpénzárak

Az egészségpénztári tagok 82 százaléka mondta azt, hogy segít egészsége megőrzésében, hogy egészségpénztári tagként akár évi 150 ezer forint szja-visszatérítéssel élhet, sőt 37 százalékuk kizárólag azért tudott valamilyen szolgáltatást igénybe venni, mert az egészségszámlájáról finanszírozni tudta. A Prémium Egészségpénztár felmérése nem meglepő eredménnyel zárult: 

a tagok majdnem 75 százaléka szerint emelni kellene az egészségpénztári szolgáltatások után igényelhető állami adókedvezmény  összeghatárát.

A válaszadók 88 százaléka pedig annak is örülne, ha a munkáltatója a SZÉP-kártyához hasonlóan az egészségszámlájára is fizetne.

A pénztártagok pénzügyileg sokkal tudatosabbak

A kérdőívből kiderült többek között az is, hogy mennyire nyitottak a pénztártagok az egészségpénztár szolgáltatásaira. Sokan egyre tudatosabban használják ezeket: egyharmaduk például szívesen csatlakozna az egészségpénztárnál elérhető Prémium Egészség szolgáltatásfinanszírozó csoportos egészségbiztosításhoz is, hogy a jövőben már ennek segítségével finanszírozhassa magánorvosi kiadásait.

A hosszú várólisták miatt választják sokan a magánegészségügyet

A nők körében meredeken emelkedik a magánegészségügyi szolgáltatást igénybe vevők aránya. Legfőképpen az állami rendszer várólistái vagy az ellátás megtapasztalt minősége terelik a pácienseket a magánszolgáltatókhoz, még akkor is, ha mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a várt előnyökért.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.