BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötezer forint a négyzetméterenkénti lakbér Budapesten, és még csak most jönnek a diákok

Tovább drágultak az albérletek, az egyszobás lakások átlagos bérleti díja a fővárosban már 160–260 ezer forint havonta. Az 5 ezer forintos fajlagos négyzetméterár már átlagosnak tekinthető, aki ennél olcsóbban keres, kompromisszumokat kell kötnie. Sokat nyom a latban az ingatlan városon belüli elhelyezkedése, valamint a kínált bérlemény minősége is. A Duna House összegyűjtötte a felvételi ponthatárok kihirdetése előtti helyzetet, jövő héten startol a főszezon. Praktikus tanácsok diákoknak.

Hatalmas kihívás vár a fiatalokra és ezzel együtt a szülőkre is, hogy továbbra is viszonylag szűk a kínálat a kiadó lakások piacán a  fővárosban, ráadásul nemcsak az eladó, hanem a kiadó lakások terén is áremelkedést hozott a 2024-es év.

 

A,Young,Guy,Sitting,On,The,Floor,Of,New,House
Fotó: Shutterstock

Milyen árak várják a diákokat az albérletpiacon?

Az első félévben 10-15 százalékkal nőttek az árak a fővárosi bérleti piacon.

A felvételi ponthatárok kihirdetésével induló, azaz 

a diákbérlők megjelenésétől számított főszezonban a kereslet megugrásával további drágulásra lehet számítani. 

A budapesti átlagos bérleti díj 260 ezer forint fölé szökött, a lakások fajlagos négyzetméterenkénti ára 5 ezer forint lett.

Az egyszobás lakást keresők 160–260 ezer forint közötti díjakra készülhetnek havonta a Duna House kínálati adatai szerint.

A ponthatárok kihirdetésének napja idén július 24., addig sokak számára nemcsak a szak vagy az intézmény kérdéses, hanem a település is, ahol szeptemberben megkezdik majd tanulmányaikat.

Kiszorulnak a diákbérlők a belvárosból, egyre többen költöznek Budapest külső kerületeibe

Televízióra nem feltétlenül, erős és gyors internetelérésre viszont biztosan szükségük lesz a diákoknak. A magas lakásbérleti díjak miatt egyre többen választják a külső kerületeket Budapesten, és sokan kénytelenek lakótársat keresni, vagy betársulni másokhoz, így csökkentve a költségeket. Milyen felszereltségű és beosztású az ideális kiadó lakás a tanulók számára? – a Világgazdaság utánajárt.

A felvi.hu statisztikája szerint közel 121 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, a továbbtanulást választók közel fele első helyen fővárosi képzéseket jelölt meg, közülük több ezer hallgatónak kell majd lakhatást biztosítani  – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. 

A vidékről érkező hallgatók számára 

  • a kollégiumi elhelyezés, 
  • az albérlet 
  • vagy egy saját lakás vásárlása oldhatja meg a lakhatást. 

Július végén, augusztus elején a bérleti piacra úgy zúdul óriási kereslet, hogy a külföldről érkező munkavállalókról, vagy a „sima” albérletkeresőkről, másik bérleménybe költözőkről még nem is esett szó.

Költségcsökkentés lakótársakkal

A költségek csökkentése érdekében lehet akár a lokáció terén, akár a lakás méretében, vagy a lakótársak számában kompromisszumot kötni. 

Aki ragaszkodik az egyedül éléshez, és megelégszik egy egyszobás lakással, annak a Duna House aktuális kínálata szerint 160–260 ezer Ft/hó bérleti díjra érdemes készülnie.

Érdemes lehet egy nagyobb lakást közösen kibérelni, így az általánossá vált kéthavi kaució, majd a bérleti díj és a rezsi költsége is többfelé oszlik. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bérleményt kínáló tulajdonosok körében 

egyre inkább bevett gyakorlatnak számít, hogy pontosan meghatározzák a lakásukba költöző bérlők maximális számát,

tehát érdemes erről is idejében tájékozódni.

Az igazán jó lakások megszerzéséhez gyorsan és határozottan kell lépni, és akár már a ponthatárok kihirdetése előtt feltérképezni a bérleti piac kínálta lehetőségeket javasolják a Duna House szakértői.

A bérlők közötti versenyben 

előnyt szerezhet, aki akár jövedelemigazolással, akár korábbi főbérlőtől származó ajánlással felszerelkezve igyekszik biztosítékot adni a tulajdonos számára a megbízhatóságáról. 

A jövedelemmel vagy referenciával nem rendelkező, első lakást bérlő gólyák pedig pontosságukkal, udvarias magatartásukkal nyerhetik el a tulajdonosok szimpátiáját. Amennyiben több tanuló költözne egy lakásba, úgy érdemes minden leendő lakónak megjelenni az ingatlan megtekintésekor, akár már a kaució és az első havi bérleti díj összegével felszerelkezve.

Írásban és részletesen kell szerződni

Mindenképpen írásos megállapodásban érdemes rögzíteni a feltételeket, azonban fontos, hogy a bérleti szerződés abban az esetben védi kellőképpen a feleket, ha közjegyző előtt kerül aláírásra. 

Mind a határozott, mind a határozatlan időre szóló szerződések esetében ki kell térni 

  • a felmondás módjára és idejére, 
  • a rendeltetésszerű használatra, 
  • tanácsos feltüntetni a bútorok és berendezések számát és állapotát, 
  • valamint a közüzemi mérőórák állását is jegyzőkönyvezni kell. 

Az energetikai tanúsítvány szerződésbe foglalása nem, de az irat bemutatása bérlés esetén is kötelező, így a leendő albérlők könnyedén tájékozódhatnak az ingatlan várható energiafelhasználásáról, de érdemes elkérni a korábbi közüzemi számlákat is, valamint ellenőrizni, hogy egyik szolgáltatónál sem halmozódott fel – összegzik a nem csak a diákbérlőknek hasznos tudnivalókat az ingatlanközvetítő szakemberei.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.