BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új törvény segíti az online csalások elleni védekezést

Augusztustól új törvény segíti a hatóságok fellépését az online bűnözőkkel szemben. A friss jogszabálynak köszönhetően gyorsabbá válik a bankok közötti információcsere, amellyel követik az elcsalt összeget, és beavatkoznak annak befagyasztása érdekében.

Új törvény lép életbe augusztus elsejétől, amely segíti a hatóságok fellépését az online csalások ellen – jelentette be Tuzson Bence igazságügyi miniszter szerdán. Az Igazságügyi Minisztérium kezdeményezésére, közös együttműködésben a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a jegybankkal és a Magyar Bankszövetséggel idén tavasszal terjesztették a parlament elé azt a törvénycsomagot, amellyel törvény adta lehetőségekkel, eszközökkel léphetnek fel a hatóságok az online elkövetőkkel szemben.

online csalások
Erősíti az online csalások elleni védekezést a kormány / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az online csalások elleni védekezés részeként felgyorsítanák a bankok közti információcserét

Az online csalások ellen indult intenzív kormányzati védekezés részeként elfogadott új törvénycsomaggal a kormány célja, hogy felgyorsítsa a bűncselekmények felderítését, és az eljárás lefolytatását. 

A jogszabály lényeges elemei között szerepel a bankok közötti információcsere felgyorsítása, amellyel követik az elcsalt összeget, és beavatkoznak a befagyasztása érdekében. 

A bűncselekmények felderítésében – mint elhangzott – részt kell venniük az online piactereknek is, amelyek intézkednek a csalásokra használt felhasználói fiókok törléséről.

További tervek a kiberbűnözés elleni védekezéshez

Tuzson Bence szerint a büntetőeljárást érintő módosítások célja, hogy fokozzák azok eredményességét. Ebben fontos változás lesz az ügyteher elosztása, melyben a bíroságok az általános illetékesség alapján járhatnak el, nincsen szükség speciális szakértelemre. 

Másik változás, hogy a nyomozó hatóság ügyészi engedély nélkül kérhet le bizonyos banki és telekommunikációs adatokat, így gyorsabb lesz a személyek azonosításához szükséges adatok gyűjtése.

További tervek között szerepel idén ősszel újabb jogszabályok elfogadása, amelyek a nyomozóhatóságok és a bankok közötti együttműködés megerősítését célozzák. Jelenleg 15 áldozatsegítő központ működik országosan, a jövőben minden megyeszékhelyen terveznek létrehozni ilyeneket, ahol azonnali segítséget nyújtanak, jogi, pszichológiai, és szakmai iránymutatást adnak a bűncselekmények áldozatainak. 

Elhangzott, hogy

az idei első negyedévben elsősorban a kártyás visszaélések száma nőtt ismét erőteljesen, míg az átutalásokhoz kapcsolódó esetek száma csak kis mértékben emelkedett. 

A csalók újabban egyre gyakrabban alkalmazzák a célzott adathalászat módszerét, amikor a támadók a többek között a közösségi médiában elérhető nyilvános információkat felhasználva, személyre szabott üzenetekkel próbálják tőrbe csalni a potenciális áldozatokat.

Központi rendszer a visszaélések ellen

A megelőző tájékoztatásnak lényeges szerepe van a kibercsalók és módszereik felismerésében. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára jelezte, hogy a bankszektor dolgozik egy központi visszaéléseket kiszűrő rendszer létrehozásán, amely 2025-re készülhet el. 

Az új visszaélés-szűrő rendszer mesterséges intelligencia segítségével felismeri és kiszűri a szokatlan fizetési mintázatokat, és jelzi azt a bankoknak, 

mindezt az átutalás ötmásodperces végrehajtásán belül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.