BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaszámol a lakáspiac: késik, de idén sem marad el a diákbérlők rohama

Nem változott a lakásbérleti díjak szintje a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése óta, miután elmaradt a szokásos roham. Hamarosan megjelennek majd a piacon a kollégiumból kiszorult diákok és azok is, akik eddig kivárásra játszottak, a kereslet tehát késleltetve, de idén is felpattan majd, vagyis elkezdődik az albérletkeresés főszezonjának utolsó üteme.

Budapesten 250 ezer forintos átlagos bérleti díjak várják a diákokat, akik közül egyre többen igyekeznek közösen, azaz költséghatékonyan lakhatási megoldást találni. A több diák által bérelt lakásokért ugyanis jellemzően nem kell fejenként 185 ezer forintot fizetni, annyit, amennyit ma egy átlagos fővárosi garzonért kérnek havonta.

albérlet
Albérletkeresés: akik kollégiumi helyre vártak, de nem jutottak be, most indulnak majd kiadó lakást keresni / Fotó: Shutterstock

Elmaradt a nagy roham

Idén nem látják az óriási felpattanást a keresletben a ponthatár kihirdetése utáni hetekben, ami szokott lenni, és amire minden bérbeadó vár.

A telefonos érdeklődések száma 2-4 ezerrel elmarad az ilyenkor szokásostól

– összegezte az albérleti főszezon végén a tapasztalatokat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

A szakértő szerint arra lehet számítani, hogy elcsúsztatva, napokon belül élénkülni fog a kereslet, megjelennek ugyanis a kollégiumból kiszorult diákok és azok is, akik a klasszikus albérleti keringő forgatókönyve alapján most váltanak majd bérleményt, másik lakást keresve.

A borsos árak kivárásra és gondolkodásra késztetik a diákokat is, sokan rájöttek, hogy nem érdemes kapkodni és lefoglalni, kifizetni előre az első szóba jöhető lakás bérleti díját több hónapra.

Több százezret lehet spórolni

Aki jól taktikázik, évente több százezer forintot spórolhat egy olcsóbb, jó lakással. Most jelennek meg majd ők is a keresleti oldalon.

A vidéki nagy egyetemvárosokban jobb eséllyel jutnak kollégiumi férőhelyhez a diákok, mint Budapesten. A 2010-es évek közepén indult fejlesztések miatt ezer diákra vetítve több a hely, mint Budapesten, és az egy nagyobb egyetemnek helyet adó városokban tervezni is jobban lehet, mint Budapesten, ahol több százezer diák tanul a különböző intézményekben, miközben a főváros a fő munkaerőpiaci célpont is egyben.

Ugyanakkor Budapest vízfejűsége nem olyan látványos már, mint korábban,

a 250 ezres fővárosi átlagos albérletárak mögött szorosan következnek a vidéki városok, 

mint például Debrecen 220-230 ezer forintos havi bérleti díjjal, de Győr és Veszprém is drága már.

Felvételi 2024: merre és mennyiért találnak olcsón albérletet az egyetemisták?

A fővárosban tanuló egyetemisták, főiskolások az átlagos értéknél 20–80 ezer forinttal, a vidéki egyetemi városokban pedig 20–50 ezer forinttal olcsóbban is találhatnak albérletet. Nézzük, mennyiért kínálják a legkedvezőbb árú lakásokat, szobákat?

A komoly vidéki ipari beruházások, a debreceni és szegedi gyárépítések hatására dinamikus az ingatlanok felértékelődése, ezzel jobban zárult az olló főváros és vidéki nagyvárosok között.

Nem lesznek olcsóbbak a bérleti díjak

Az eladó és kiadó lakások bérleti díját a kereslet-kínálat egyensúlya, az ingatlanállomány nagysága határozza meg – mutatott rá Balogh László.

  • A kiadó lakások mintegy 80 százaléka Budapesten és az egyetemi városokban, ezen belül összességében a 60 százaléka a fővárosban van.
  • Az árakat egyelőre féken tartja az, hogy a kiadó lakások kínálata annak ellenére növekedni tudott, hogy az ingatlanpiac nem volt befektetési célpont az utóbbi időszakban. 
  • Az átlagos bérleti díjak 2022 nyarán érték el a Covid előtti szintet, és azóta is fokozatosan emelkednek.

Az áremelkedés hatására a kis alapterületű és a több személynek is ideális nagy alapterületű, többszobás lakások találnak a leggyorsabban bérlőre – mondta az Ingatlan.com szakértője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.