BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Female,Veterinarian,In,Blue,Gloves,And,Uniform,Makes,Injection,Of

Csak találgathatjuk, milyen antibiotikum van az asztalra került húsban

Elégedetlen a Nébih: továbbra is pontatlan az élelmiszer-termelő állatok antibiotikumos kezeléseinek dokumentálása. Ez még akkor is baj, ha amúgy javult az erre vonatkozó jelentési hajlandóság.

Javult a jelentési hajlandóság, de továbbra is sok a pontatlanul rögzített adat az élelmiszer-termelő állatoknál végzett antibiotikumos kezeléseknél – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.

antibiotikum
Nem pontos az antibiotikumos kezelésről adott adatszolgáltatás / Fotó: Shutterstock

A Nébih emlékeztet, hogy ez évtől uniós szinten kötelező adatot szolgáltatni az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA). Az antibiotikum-tartalmú állatgyógyászati készítmények nagykereskedelméről június 30-ig, míg a felhasználásukról a haszonállatoknál (szarvasmarha, sertés, házityúk és pulyka) szeptember végéig kell adatot szolgáltatni az ASU (Antimicrobial Sales and Use) rendszerben.

A hazai szabályozás szigorú

Kiemelték, hogy Magyarországon már 2022 januárja óta előírás, hogy minden élelmiszer-termelő állat antibiotikumos gyógykezeléséről jelentenie kell az ellátó állatorvosnak, ez év elejétől pedig szigorodtak a vényírás szabályai. A Nébih tapasztalatai szerint az adatszolgáltatás folyamatosan javul: az idén a korábbi évhez képest 16,5 százalékkal több tenyészetkódról érkezett tájékoztatás, és nőtt a jelentést benyújtó állatorvosok száma. 

Továbbra is magas a pontatlanul rögzített adatok aránya.

Kuszaság is van az antibiotikumokat is érintő adatszolgáltatásban

A készítmények besorolása alapaján vannak:

  • A – kerülendő,
  • B – korlátozottan,
  • C – körültekintően,
  • D – óvatosan

alkalmazható szerek. A tavalyelőttihez hasonlóan 2023-ban is a D kategóriába tartozó antibiotikum-tartalmú állatgyógyászati szerek alkalmazása volt túlsúlyban, de még mindig nagy mennyiségben vannak jelen a B kategóriás, valamint a csoportos kezelésre használt készítmények. Továbbra is kiemelt állategészségügyi cél a humángyógyászat szempontjából kritikusan fontos hatóanyagot tartalmazó, úgynevezett B kategóriás szerek használatának visszaszorítása, valamint a csoportos kezelések túlsúlyának eltolása az egyedi, célzott terápia felé.

Az eladási és felhasználási adatok továbbra sem fedik egymást, a forgalmazott szerek mennyisége 2023-ban is jóval meghaladta a felhasználásra jelentett készítmények volumenét.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.