BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Augusztus 20: száznál több programmal és gigászi tűzijátékkal várják az érdeklődőket

Négynapos rendezvénysorozattal, összesen 19 helyszínen zajló zenei, kulturális és gasztronómiai programokkal, valamint minden korábbinál nagyobb tűzijátékkal készülnek a szervezők idén az augusztus 20-i államalapítás ünnepére.

Sokszínű programkavalkád és igazi fesztiválhangulat fogadja mindazokat, akik augusztus 17-e és 20-a között Budapesten ünneplik Magyarország születésnapját. A Szent István-nap rendezvénysorozaton fiatalok és idősek, családok és baráti társaságok, a komoly- vagy a könnyűzene kedvelői, a kézműves foglalkozások, illetve a gasztronómia iránt érdeklődők egyaránt megtalálhatják a számukra kedves elfoglaltságot. Az esemény csúcspontja ezúttal is az augusztus 20-i látványos tűzijátékshow lesz – számolt be a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség.

augusztus 20.
Zenei, kulturális és gasztronómiai programokkal várnak mindenkit augusztus 20-án / Fotó: Robert Harding / AFP

Szombattól keddig tart az augusztus 20-i rendezvény 

Idén négynapos rendezvénysorozattal készülnek a szervezők Magyarország születésnapjára, amely ezúttal is tartalmas kikapcsolódási lehetőségeket kínál a magyar fővárosába látogatóknak. A Szent István-napi rendezvénysorozat keretein belül a szervezők 

összesen 19 helyszínen várják az érdeklődőket a megszokott minifesztiválokkal, zenei, kulturális és gasztronómiai programokkal, kézműves foglalkozásokkal. 

Csárdafesztivál és Retro Tabán

Akik már 17-én csatlakoznának a programokhoz: ekkor nyitja meg kapuit a Belváros szívében, a Vörösmarty téren a Csárdafesztivál, ahol a vendégeket kiváló magyar ételek, hangulatos élményprogramok és néptáncbemutatók is várják. A Lánchídtól a Döbrentei térig kap helyet a Magyar Ízek Utcája, amely a korábbi évekhez hasonlóan a Kárpát-medence gazdag gasztrokultúráját mutatja majd be. Augusztus 18-tól nyílik meg a Retro Tabán is, a hazai könnyűzenei élet kultikus helyszínén. Az esti koncerteken fellép itt

  • 18-án 18 órától Abaházi RT, Takács Tamás BB, 20 órától Charlie 
  • 19-én 18-tól Hevesi Tamás, Ismerős Arcok, 20 órától Demjén Ferenc
  • 20-án 16.30-tól Roy és Ádám, a Bon Bon, majd 18.30-tól a Neoton

A Műegyetem rakparton megrendezett Road Movie Live koncerteken szintén hazai rock- és popzenekarok gondoskodnak a jó hangulatról augusztus 19–20-a között. Találkozhatunk itt a Bagossy Brothers Companyval, a Honeybeasttel, a Parno Graszttal és Zsédával. A Szabad Rét fesztiválra az elektronikus zene kedvelőit várják, ismert magyar dj-k zenélnek majd. A Vigadó téren a Vigadó Piano eseményen Gájer Bálint, Darvas Tamás, Füzi Gábor, Lakatos László és Nyári Gyula lép fel. Augusztus 18-án ingyenes koncertet ad a Mándoki Soulmates a Szent István téren. Emellett a nemzeti történelem iránt érdeklődők, valamint a hagyományőrző bemutatók és a gyermekprogramok törzsközönsége sem maradhat híján a kulturális kalandoknak.

Központi állami ünnepségek

Az ünnepségsorozat központi elemét ezúttal is a hagyományos, augusztus 20-i állami események adják. Elmaradhatatlan 

  • a Szent István-napi díszünnepség a Kossuth téren, amelynek fontos momentuma a zászlófelvonás, 
  • ezt pedig a szokásos légiparádé követi. 
  • A hivatalos programok sora az ünnepi szentmisével és 
  • a Szent Jobb-körmenettel zárul, amit ezúttal is 
  • a Tűz és a fények játéka elnevezésű, fényfestéssel és drónshow-val gazdagított tűzijáték koronáz meg. 

A Nyitott Parlament program keretében egész nap ingyenesen látogatható lesz az Országház. 

Minden eddiginél nagyobb tűzijáték

Az ünnepségsorozatot záró látványossága a szervezők ígérete szerint szerint Európa legnagyobb tűzijátéka lesz. A gigantikusi fényjáték 21 órakor kezdődik és 

az eddigi 4,3 helyett több mint öt kilométer hosszan lehet majd nézni a Duna mentén. Ezúttal a látványterület a Petőfi hídtól egészen a Margit-sziget közepéig tart majd, és a tavalyi kettő helyett három belvárosi hidat is érint,

vélhetően idén is fognak majd látványelemeket indítani a Duna két partját összekötő műtárgyakról. A műsort idén is híres magyar zeneszerzők alkotásai és jól ismert népdalok kísérik majd.

Amikor elmaradt és amikor nem, de muszáj lett volna

Az augusztus 20-i ünnepséget és vele a tűzijátékot 1966 óta rendezik meg rendszeresen, magát augusztus 20-át 1991-ben nyilvánították állami ünneppé. Az esti tűzijátékot azóta is minden évben hasonló formában rendezik meg, és csupán a természeti csapások, esetleg a járványhelyzet korlátozhatja a pirotechnikai látványosságot. 

A legszomorúbb emlékű tűzijáték mindenképpen 2006. augusztus 20-hoz kötődik, amikor, bár az időjárási előrejelzések szerint muszáj lett volna, súlyos szervezési hiányosságok miatt mégsem sikerült időben leállítani a rendezvényt, amely végül katasztrófába torkollott. 

A feltámadt vihar és az ennek következtében kialakult pánik következtében öt ember vesztette életét, és több százan megsérültek.

Azóta sokkal óvatosabban járnak el szervezők, két esetben megtörtént, hogy le is fújták a látványos programot. Így történt 2020-ban, amikor a járványhelyzet miatt már hetekkel korábban jelezték, hogy törlik a tűzijátékot, két évre rá, 2022-ben pedig a kedvezőtlen és bizonytalan időjárási helyzet hatására halasztották el a látványosságot, amelyet végül egy hétre rá, augusztus 27-én rendeztek meg.

Íme emlékeztetőül a tavalyi tűzijáték:

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.