BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre emelkedik az aszálykáros területek nagysága

Augusztus elejére elérte a 75 ezer hektárt, és hetente további több tízezer hektárral gyarapszik az aszálykárra bejelentett területek nagysága – mutatják a kárenyhítési rendszerben összesített eddigi adatok. A kárenyhítési alapot feltöltötték, a termelők pedig hétszázezer hektárra kötöttek aszálybiztosítást.

Míg a július 15-i kezdőnappal indult 29. héten csaknem 10 ezer, a 30. héten 18,6 ezer, addig a 31. héten már csaknem 29 ezer hektárral emelkedett az aszálykárra bejelentett területek nagysága, amely így augusztus elejére összességében elérte a 75 ezer hektárt – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A 2022-es aszályos év ugyanezen időszakában már több mint egymillió hektár aszálykárt regisztráltak az elektronikus bejelentőfelületen, ugyanis két éve nemcsak a tavaszi, hanem a vegetációs időszak korábbi szakaszában már az őszi kultúrák is számottevő kárt szenvedtek el – tette hozzá.

20240723 SzentgáloskérLátványosan megviseli a kukoricatáblákat a forró, száraz, aszályos id?járás. Somogy északi, északkeleti részén már több mint egy hónapja nem esett az es?, vagy csak néhány milliméternyi. Vannak olyan gazdák, akik már most legalább 50 százalékos terméskieséssel számolnak.  Fotó: Lang Róbert lrSomogyi Hírlap, aszály
Nem kímélte az aszály a kukoricát / Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Az idei aszálybejelentések fele eddig három vármegyére – Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád – koncentrálódik, de nagy kiterjedésű kárt jelentettek már 

  • Fejér, 
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg és 
  • Pest vármegyéből is. 

Az aszálykárok mintegy 80 százalékában a kukorica és a napraforgó érintett, a siló- és a csemegekukorica esetében is komoly méretű károkat tapasztalhatunk. Feldman Zsolt hozzátette, az agrárkárenyhítési rendszerhez való csatlakozás feltételei a korábbi évekhez képest nem változtak.

Az idei évtől uniós forrást is sikerült bevonni a rendszer működésébe, így 

a korábbi évekhez képest jóval nagyobb, 34,8 milliárd forint áll majd biztosan rendelkezésre a kifizetések 2025. márciusi időpontjában.

Viszonyításképpen, a 2022. évi károk után a kárenyhítési alap 50,66 milliárd forintot fizetett ki a jogosult gazdálkodók számára, de ennek az összegnek eredetileg csak a negyede állt rendelkezésre az alapban, a különbözetet a kormány biztosította – hangsúlyozta az államtitkár.

Az aszály tízmilliárdokat éget el a kukoricaföldeken

A kukoricával bevetett terület nagy részén legfeljebb egy hete lehet hátra a növénynek, hogy értékelhető mennyiségű csapadékot kapjon, de a forróság már az elmúlt hetekben is százmilliárdos nagyságrendű kárt okozott a növénytermesztőknek. A termelők a 2022-es történelmi aszály következményeit vizionálják.

Feldman Zsolt felidézte, 2022-ben a kárenyhítési alap révén egy díjtámogatott biztosítással rendelkező, százszázalékos kárt szenvedett kukoricatermelő hektáronként akár 250 ezer forint kárenyhítő juttatást is kaphatott, de a legalacsonyabb mértékű aszálykárt szenvedett, biztosítással is rendelkező gazdálkodó is egy hektárra vetítve 60 ezer forint kifizetésre vált jogosulttá. A biztosítással nem rendelkező és az öngondoskodás lehetőségével nem élő termelők ugyanezen esetekben az uniós szabályok okán a fenti összegek hozzávetőleg felét kaphatták csak meg kárenyhítő juttatásként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.