BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Figyelmeztet az MNB: az inflációt is gyorsítja a tranzakciós illeték

A Magyar Nemzeti Bank nem engedi, hogy az év végéig a kereskedelmi bankok a fogyasztókra hárítsák a megemelt tranzakciós illetéket. Ezzel együtt a jegybank elnöke egy közleményben számolt be arról, hogy az illetékemelés már idén is gyorsítani fogja az inflációt.

Már az idei évben gyorsítani fogja az inflációt, hogy megemelték a kereskedelmi bankok tranzakciós illetékét. A Magyar Nemzeti Bank becslése szerint 2024-ben 0,1 százalékponttal, jövőre pedig 0,2-0,3 százalékponttal nőhet az éves átlagos infláció – erről az MNB elnöke, Matolcsy György adott ki közleményt.

Budapest, 2023. január 19.Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj és Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj junior fokozatának átadóünnepségén a fővárosban, a Magyar Nemzeti Bank Bölcs Vár épületében 2023. január 19-én. Csák János kulturális és innovációs miniszter kapta a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj fokozatát. A díjat a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alapította, az elismerés gondozását a Magyar Nemzeti Bank 2019-ben vette át.MTI/Máthé Zoltán
Matolcsy György szerint idén és jövőre is gyorsítja az inflációt a tranzakciós illeték megemelése / Fotó: Máthé Zoltán

A kormány döntése értelmében a hitelezőknek idén tilos az illetékemelést a meglévő szerződéseikben az ügyfelekre áthárítani. 

Matolcsy kijelentette, hogy a jegybank kész cselekedni, ha a gazdasági adatok, a befektetői hangulat ezt indokolja.

Az MNB nem fogja engedni, hogy a kereskedelmi bankok 2024. év végéig áthárítsák az illetéket a fogyasztókra, viszont számításokat is végzett az inflációt illetően. Matolcsy közleménye szerint a tranzakciós illeték két csatornán keresztül gyűrűzhet be a fogyasztói árakba. A lakossági díjak emelkedése természetesen közvetlenül megjelenik az inflációban, viszont a vállalati banki költségek közvetett módon jelennek majd meg a fogyasztói árakban.

A Magyar Nemzeti Bank célja, hogy megvalósítsa az árstabilitást Magyarországon – írta a jegybank elnök. A Monetáris Tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, kilátásokat, kockázatokat és a jogszabályi környezetet. Ezek alapján az MNB óvatos monetáris politikát tart indokoltnak és türelemre int. Egyelőre az MNB nem látja indokoltnak a beavatkozást, de kész lépni, ha eljön az ideje.

Úgy viszik az áruhitelt a magyarok, mint a cukrot

Az első fél évben sosem vettek fel még annyi kölcsönt különféle árucikkek vásárlására a magyarok, mint idén. Az áruhitelek rekordjához azonban a növekvő kereslet mellett az infláció is hozzájárult.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.