A magyarországi gyümölcsültetvények területe az elmúlt évtizedben 80 ezer hektár körül stagnál, míg a termés mennyisége nagy kilengéseket mutat – olvasható ki a FruitVeB Magyar Zöldség- és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2013–2022 közötti időszak kertészeti eredményeit tartalmazó kiadványából.
Az elemzés szerzői a nagy terméskieséseket annak tulajdonítják, hogy az időjárási károk ellen a termelők nagyobbrészt védtelenek. A legrosszabb éveknek tekintett 2020-ban és 2022-ben a hazai gyümölcstermés az 500 ezer tonnát is alig haladta meg, míg a jobb években – például 2014-ben és 2018-ban – egymillió tonna fölött alakult. A termés ilyen mértékű ingadozása piacilag kezelhetetlen: a gyümölcstermelők a gyenge években a stabil piacaikat sem tudják kiszolgálni, azaz piacokat veszítenek, a jó termések idején pedig a megtermett gyümölcs 20 százaléka eladhatatlan, mert nincs rá piacuk. A piaci munkát pedig a gyenge termésbiztonság lehetetleníti el, ekkora bizonytalanságban ugyanis új piacok építése sem lehetséges, ahogy a meglévők megtartása sem megy.
A kiadvány megállapítása szerint a magyar gyümölcságazat termelési potenciálja az elmúlt évtizedben folyamatosan romlott, mert az ültetvények elöregedtek, megújításuk pedig közel sem kielégítő.
Az elmúlt másfél évtizedben a megtermelt gyümölcs mennyisége folyamatosan zuhan. Jellemző, hogy a legnagyobb visszaesés a hazai klimatikus adottságokat legkevésbé toleráló, illetve legnagyobb szaktudás-, tőke- és munkaerő-igényű fajok termelésében történt. A málna, a szeder, a fekete ribiszke és a köszméte termesztése gyakorlatilag megszűnt, de nagyon jelentős, 50 százalékot meghaladó visszaesést szenvedett el az alma, a körte és az őszibarack is, pedig ezek az EU legjelentősebb gyümölcskultúrái. Csupán
termelésében figyelhető meg növekedés, részben az előbbi kettő a relatíve extenzív jellege, alacsony tőke- és munkaerőigénye miatt, míg az utóbbi három főként jó piaci pozícióinak és jövedelmezőségének köszönheti előrelépését. Az is igaz ugyanakkor, hogy a munkaerőhiány és az időjárási káresemények az utóbbi néhány évben ezekben a kultúrákban is gátolják a fejlődést. Az összes többi gyümölcsfaj termelési volumene stagnál vagy enyhén csökkent.
A gyenge európai termés miatt nagy az igény a magyar étkezési és ipari almára egyaránt, ezért az árakat alapvetően befolyásolja, hogy mennyi lesz az export. A magyar termés is jóval alatta marad a tavalyinak, így elkerülhetetlennek látszik az alma fogyasztói árának 10-15 százalékos emelkedése.
A hazai gyümölcstermesztés termelési színvonala az elmúlt két évtizedben érdemben nem változott, ez pedig komoly hatékonysági problémákat vet fel: relatíve gyakorlatilag az 1980-as évek színvonalát sem érjük el.
Az ágazat gyenge termelési színvonalát nemcsak a fajlagos hozamok mutatják, hanem az is, hogy a magyarországi ültetvények 70-75 százaléka öntözetlen, hatékony fagyvédelemről mindössze néhány ezer hektáron, jégvédelemről pedig csupán mintegy 4-5 ezer hektáron beszélhetünk.
A hazai 80 ezer hektáros ültetvényfelület 40-50 százaléka korszerűtlen, 25-30 százaléka nem eléggé hatékony, de fejleszthető, a maradék 25-30 százalék az igazán versenyképes termőterület.
A FruitVeB és a NAK szakértői szerint mindezek arra utalnak, hogy a gyümölcságazatban a három fő termelési erőforrásból (szaktudás, tőke, munkaerő) egyik sem áll kielégítő mértékben rendelkezésre, ezért a tőke-, munkaerő- és szaktudásigényes kultúrák nem tudnak fejlődni. (Ugyanez igaz egyébként a zöldségágazatra.) Tetézi a bajokat, hogy a klimatikus adottságok is a számunkra kedvezőtlen irányba fordultak, és a termelők elöregedése, a generációváltás megoldatlansága is nagy probléma.
Eközben az európai versenytársak és a vevők erőteljes versenyt generálnak, jó minőséget és a lehető legalacsonyabb árakat követelik meg. Az áruházláncok igényei a meghatározók, elvárásuk, hogy a beszállítók nagy és egységes árualapokkal rendelkezzenek, amivel megbízhatóan, a lehető leghosszabb szezonban, lehetőleg alacsony árakon kiszolgálható a piac. A versenytársak is általában jelentős árversenyre kényszerítenek, különösen a túlkínálattal jellemezhető időszakokban. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás tízéves távlatban növekedett, de 2022-től kezdve – az erősen inflációs környezetben – újra csökkent.
Az ágazatban a munkaerő kevés és minőségében sem megfelelő, és ez valószínűsíthetően a jövőben sem javul. Nagy kihívás
Muszáj fejleszteni, mégpedig a hatékony termelést szolgáló, intenzív, magas technológiai színvonalat jelentő technológiákba, amelyek kihozzák a növényből a genetikai maximumához közelítő termést. Ez intenzív termelési módot, automatizálást, gépesítést, digitalizációt és a precíziós technológiák alkalmazását követeli meg. Fontos szempont a termésbiztonság, amit az időjárási károk elleni védelemmel (öntözéssel, eső-, illetve fagyvédelemmel, jéghálóval, üvegházi és fóliás termesztéssel) lehet elérni.
A fejlesztéseknek a szervezett értékesítést is elő kell segíteniük. A szerzők szerint a szabályozási környezet módosítására is szükség lenne, elsősorban a szürkegazdaságot nem erősítő adózási környezet kialakításával, aminek a legfőbb eszköze az áfacsökkentés lehetne.
A gyümölcságazat jelenlegi helyzeténél fogva szinte elkerülhetetlen, hogy az idős vagy korszerűtlen ültetvények nagy része kiessen a piacról, ami jelentheti akár azt is, hogy a következő néhány évben az ültetvényfelület harmada és a gyümölcstermelő vállalkozások akár 30–50 százaléka is eltűnhet a piacról. A korszerűbb, fejlesztésre még képes vállalkozások ugyanakkor elfoglalhatják a kieső vállalkozások eltűnő árualapja okozta piaci űrt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.