BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öntözés és fagyvédelem nélkül nincs kertészeti termelés

Öntözéssel, fagy- és jégvédelemmel lehet stabilabbá és jobb minőségűvé tenni a hazai kertészeti termelést – mondta Nagy István agrárminiszter egy budapesti nemzetközi konferencián. Magyarország ki akarja használni az uniós elnökség adta lehetőséget a következő közös agrárpolitika szabályainak jobb irányba való befolyásolására.

Az egyre gyakoribb aszályos évek miatt a kertészeti ágazat és a termésbiztonság növelésének érdekében kiemelten kell kezelni a termelői öntözési projekteket – mondta Nagy István agrárminiszter az Alma- és Körte Világszövetség (WAPA) Magyarországon rendezett Prognosfruit című nemzetközi konferenciáján. Emellett a régiónkban szélsőségessé váló klíma miatt fokozott figyelmet kell fordítani a fagy- és jégkárok elleni védekezés technológiáira is. Ezekre a fejlesztésekre nagy szükség van az alma- és a körtetermesztők körében a hozamingadozások minimalizálása, továbbá a termésmennyiségek optimalizálása és a minőségi paraméterek javítása érdekében is.

SPS_4077, alma, öntözés
A termésbiztonsághoz az öntözés és fagyvédelem fejlesztésére van szükség / Fotó: Sipeki Péter

Az egész európai agrárium egyik legkritikusabb kérdésévé a munkaerő rendelkezésre állása vált, ezért a minél nagyobb fokú automatizációban és gépesítésben segítségre van szüksége a kertészeti ágazatnak is, amihez fontos eszköz a közös agrárpolitika (KAP). Az egyik oldalon az európai ellátásbiztonság, a másik oldalon a jövedelmező kertészetek fenntartása iránti igény mozgatja az agrárpolitikánkat – fejtette ki a Prognosfruiton tartott előadásában.

A magyar uniós elnökség során kiemelt cél előremozdítani az európai agrárium fejlődését, biztosítva a gazdák számára a szükséges támogatásokat és erőforrásokat. Fontos a mezőgazdasági innovációk és a környezetbarát technológiák integrálása is, hogy versenyképes és fenntartható agrárgazdaságot teremtsünk. 

A prioritások közé tartozik a gazdák közvetlen támogatásának növelése és az agrár-környezetvédelmi programok erősítése.

Nagy István kitért arra is, hogy Magyarország elhivatott az agrárszektor fejlesztése és modernizációja mellett. „Hisszük, hogy az elnökségünk alatt meghozott döntések és kezdeményezések hosszú távon hozzájárulnak az európai mezőgazdaság fenntartható és prosperáló jövőjéhez” – jelentette ki.

A magyar elnökség azon dolgozik, hogy a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ki tudja használni az intézményi hátterét, és politikai irányt mutasson az újonnan felálló Európai Bizottságnak az uniós agrárpolitika 2027 utáni szabályainak kialakításához egy versenyképes, válságálló és gazdabarát európai mezőgazdaság megteremtése érdekében. Kiemelt prioritás továbbá a fenntarthatóság, a tudásalapú és innovatív agrárgazdaság megteremtése.

A tavalyinál magasabb a léalma induló ára

Csökkent az almaültetvények területe Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében – közölte a helyi agrárkamara. A léalma feldolgozását hamarosan elkezdő Austria Juice pedig bejelentette az induló átvételi árat, amely jóval magasabb a tavalyinál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.