BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ördögi körben a gabonatermelők a vetőmag vásárlásakor

Van elég őszikalászos-vetőmag a vetési szezon előtt. A Vetőmag Szövetség elindította a fémzárolt vetőmagok nagyobb arányú használatát ösztönző kampányát, de a gazdálkodók pénzügyi gondjai a jó minőségű vetőmagok felhasználásának növekedése ellen hatnak.

Mindenkinek, aki búzát vagy egyéb kalászost termel, érdekében állna, hogy garanciát jelentő, minősített, fémzárolt vetőmagot vessen, jelenleg azonban évente átlagosan az elvetett vetőmagok mintegy 40 százalékát teszi ki a fémzárolt vetőmagok mennyisége, amivel Magyarország lemaradásban van az európai átlaghoz képest – közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szövetség egyik fontos törekvése a fémzárolt kalászosvetőmagok felhasználási arányának növelése, ezért kampányt indított a mezőgazdasági termelők körében. 

Dobó Dávid, vetőmag
A következő évi termést nagyban meghatározza a vetőmag minősége / Fotó: Oláh Tibor

Azt szeretnék tudatosítani a gazdálkodókban, hogy a piacképes minőségi árualap előállításának, a nyomonkövethetőség biztosításának egyik, és nagyon fontos feltétele a minősített, fémzárolt vetőmag használata. A változó körülmények, éghajlati anomáliák között a nemesítés során elért hozamnövekedést, a kiszélesített ellenálló képességet és az egyre jobb, illetve speciális minőségű fajták nyújtotta előnyöket csak a fémzárolt vetőmag vetésével használhatják ki a visszavetett magokkal szemben a gazdálkodók.

A szervezet minden évben széles körű felmérést végez az őszi vetési szezon előtt a tagság körében, és törvény adta lehetőségeit kihasználva tájékoztató árat állapít meg. A szövetség a piaci körülményeket figyelembe véve az őszi búza tekintetében nettó 161 ezer, az őszi árpa esetén pedig 150 ezer forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a II. szaporulati fokú vetőmagokra. Ez az összeg zsákban, gombaölő szerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix, és nem kötött, illetve nem ajánlott ár. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg.

Az egy évvel ezelőtti alacsony terményárakhoz képest enyhe emelkedés tapasztalható, de jókora eltérés van a takarmány és a malmi minőségi kategóriák között. Az országosan jellemző, gyengébb takarmányminőség alacsonyabb várható árbevételét nem tudja ellensúlyozni a magasabb termésátlag, és ez kedvezőtlenül hat a fémzárolt vetőmagra vonatkozó vásárlási szándékokra. Az elmúlt éveket jellemző, egyre növekvő pénzügyi gondok szintén a fémzárolt vetőmag felhasználásának növekedése ellen hatnak.

A szaporítóterületekkel és a várható fémzárolási lehetőségekkel kapcsolatos adatokat is figyelembe véve 

az őszi kalászosok vetőmagja várhatóan fedezni fogja az igényeket.

Az őszi búzában a vetőmagszaporító terület kismértékű csökkenése ellenére a kalkulált elérhető vetőmagmennyiség az áthozott készletekkel együtt biztosíthatja a tavalyi felújítási szintet. Őszi árpa esetében a tavalyi kiugró rekordméretű szaporítóterület nagysága idén a többéves átlag szintjére csökkent vissza, de a fémzárolt vetőmag iránti igények így is biztonsággal kielégíthetők. A vetőmag-szaporító terület hasonlóan csökkent a tritikálé esetében is, de az átlagos felújítási szinthez elegendő vetőmag kerülhet betakarításra.

A 2023–2024-es vetőmag-előállító szezonban a vetéstől kezdve szinte a betakarításig nagy különbség alakult ki a dunántúli és alföldi legfontosabb búzatermő területek csapadékmennyiségében. A dunántúli területek vetése sok esetben csúszott a csapadékos időjárás miatt. 

Minden bizonnyal kevesebb búzát vetettek a tervezetthez képest, 

illetve adott területeken közel sem optimális időben és körülmények között került földbe tavaly a vetőmag, a kelést követően pedig a túlzott mennyiségű csapadék okozott víznyomást. Idén a keleti országrész téli és tavaszi csapadékösszegei a sokéves átlagok alatt maradtak. Az áprilisban, majd májusban érkező csapadék ahhoz még időben érkezett, hogy a termés mennyisége valószínűleg ne maradjon el számottevően a sokéves átlagtól. Amíg az árutermesztésben keletkezett áru minősége (elsősorban a fehérje- és hektolitertömeg) gyenge, addig a vetőmagtételek minősége várhatóan nem befolyásolja az elérhetőséget.

Magyar vetőmagra alapozva fejlesztik agrárgazdaságaikat a közép-ázsiai országok és Angola

Kazahsztánban már előrehaladott állapotban vannak a martonvásári vetőmagokkal folytatott fajtakísérletek, de a közép-ázsiai országokban a teljes agrárvertikum kiépítésében is számítanak a magyar szakértelemre. A Világgazdaságnak nyilatkozó Sándorfy András, a martonvásári Elitmag Kft. ügyvezetője szerint Angolában is hasonló lehetőségek nyíltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.