BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Otthonfelújítási támogatás: a kormány vizsgálja a pályázat egyszerűsítését

Eddig 8000 energetikai tanúsítványt állítottak ki, az MFB közvetítő hálózatában pedig csaknem 15 ezer érdeklődő folytatott egyeztetést otthona felújításáról – ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium az otthonfelújítási támogatás első hat hetének tapasztalatait. A szaktárca nem zárta ki, hogy a jövőben módosítanak a feltételeken, ha azok az egyszerűsítést lehetővé teszik.

A kormány folyamatosan vizsgálja, hogyan teheti egyszerűbbé az otthonfelújítási támogatás pályázatát közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), miután a szaktárca a Bankszövetség érintett bankjainak részvételével 2024. augusztus 12-én értékelte az Otthonfelújítási Program első hat hetének tapasztalatait. 

Eladó ház Érd-4, lakás
Fotó: Kállai Márton

A július 1-jén indult program eredményeiről tartott megbeszélésen a Nemzetgazdasági Minisztériumot Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár képviselte. A megbeszélésen részt vettek továbbá a Magyar Fejlesztési Bank, az OTP Bank, az MBH Bank és a Gránit Bank képviselői is. A felek kiemelték, hogy az Otthonfelújítási Program már a rövid indulási időszakban is jelentős eredményeket ért el. 

Fábián Gergely ismertetése szerint több mint 8000 energetikai tanúsítványt állítottak ki, míg az MFB közvetítő hálózatában eddig csaknem 15 ezer érdeklődő folytatott egyeztetést otthona felújításáról. 

A bankok megosztották tapasztalataikat, különösen a pályázatok magas hiánypótlási arányával, az otthonokba bejelentett vállalkozásokkal és a kivitelezőket érintő kihívásokkal kapcsolatban. 

Az államtitkár hangsúlyozta, a program adminisztrációjának egyszerűsítése kiemelt cél, hisz a pályázati feltételek átláthatóbbá válásával még több család számára válhat elérhetővé a támogatás. Az ÉMI-minősítés fontos gazdaságpolitikai és környezetvédelmi cél, melynek egyensúlyba kell kerülnie a hatékonyabb szerződéskötési folyamatokkal, hogy a bankfiókokban ne a részletes ellenőrzések vegyék el az időt. A közüzemi számlák benyújtását illetően is sor kerülhet hatékonyságnövelő intézkedésekre, melynek lehetséges vizsgálatát a bankok kezdeményezték.

A július elsejétől elindult, 108 milliárd forint keretösszegű otthonfelújítási program az 1990 előtt épült családi házak energiahatékonyságának javítását teszi lehetővé, a programban kamatmentes kölcsön mellett vissza nem térítendő támogatást is igénybe lehet venni. Ennek feltétele, hogy a korszerűsítés után 30 százalékos energiahatékonyságot érjenek a szerződő felek. Az állami program forrásait

  • nyílászárók cseréjére,
  • a meleg vizes rendszer korszerűsítésére,
  • épületek hőszigetelésére és
  • gázkazáncserére használhatják az igénylők.
    A hitel és a támogatás 50-50 százalékos arányától el lehet térni a járás fejlettségi szintjétől, valamint a pályázó jövedelmi helyzetétől függően, de a vissza nem térítendő összeg nem haladhatja meg a 3,5 millió forintot. 

Az európai uniós társfinanszírozású program jóvoltából legfeljebb 20-22 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.