BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A közös szaunázás összehozza az embereket, ráadásul fontos megállapodások helyszíne is lehet

A finneknél az számít a legnagyobb megtiszteltetésnek, ha elhívnak valakit szaunázni, mert szerintük a közös izzadás különös közelségbe hozza a résztvevőket. Északi rokonaink egyszerű kabinban és nyírfavesszőben gondolkodnak, nálunk pedig már a jelmezbe öltözött szaunamesterek különböző show-műsorokkal dobják fel a vendégeket a felöntések alatt.

Északi rokonaink szerint a közös izzadás olyan különös közelségbe hozza a résztvevőket, hogy egy-egy szaunás összejövetel alkalmával több fontos megállapodás születik, mint egy hivatalos tárgyaláson – olvasható a Bükkfürdőn található Park Hotel spa szolgáltatásainál.

Szauna
Szauna: a testi és a lelki jóllétért / Fotó: Shutterstock

A egyre népszerűbb szaunakultúrának számtalan fajtája van, és manapság már nincsenek valódi szabályok, a legfontosabb, hogy lazíts, szocializálódj és élvezd, ahogy a tested és az elméd teljesen megtisztul. Minden ember más és más, teljesen egyéni, hogy kinek mit kíván a szervezete. Ne másokhoz alkalmazkodj, hanem a saját igényeidet tartsd szem előtt – írja a spa szolgáltató a vendégeinek.

Nincs se írott, se íratlan szabálya annak, hogy hányszor érdemes vízzel fokozni a szaunázás élményét. A magas páratartalom azonban becsapós lehet, akár pár perc után is úgy érezheted, hogy rengeteg izzadtság távozott a bőrödből, de nagy valószínűséggel az csak a magas páratartalom miatti lecsapódás lesz.

A folyadék pótlása élettani szempontból is fontos. A dehidratált állapot ellen talán a legtökéletesebb megoldás a víz, de Finnországban sört, almabort és különböző gyümölcsleveket is fogyasztanak a szaunázók. A túlzott alkoholfogyasztástól érdemes eltekinteni, hiszen ilyenkor a szervezetbe jutó alkohol jobban „üthet” és komoly egészségkárosító hatása is lehet – olvasható.

Egy átlagos, szaunában töltött tízen-pár perces periódus során közel fél liter vizet veszít a szervezet izzadással. Azért, hogy az izzadságot a bőr mirigyei ki tudják választani, a bőr hajszálerei kitágulnak, ezáltal a bőrbe jutó vér percenkénti mennyisége megnövekszik. A felgyorsult anyagcsere-folyamatok segítségével elkezdenek kiürülni szervezetünkből a méreganyagok.

Azt is megemlítik, hogy nem feltétlenül egészséges, ha valami izzadás közben a testedhez tapad, hiszen az korlátozza a hőleadást. Ha pedig olyan ruhában izzadunk, amelyben előtte még fürödtünk, rengeteg fertőtlenítőszer és egyéb vegyi anyag is elpárologhat a levegőbe, amit kimondottan egészségtelen visszainhalálni.

Élettani szempontból a legszerencsésebb, ha a teljes test szabadon, takarás nélkül van.

A természetes anyagokból készült szaunalepedő segítségével bátran el lehet takarni a testnek azt a részét, amelyet nem szeretnénk közszemlére tenni. A forró levegő okozta biokémiai folyamatok jóvoltából pedig a bőr is feszesebb lesz. 

Egri Csaba és Komlósi Krisztina szaunamesterek már egy teljes szaunaparkot üzemeltetnek Vaszaron. Egri Csaba, aki 2013-ban a szauna-világbajnokságon csapatban 3., 2014-ben 2. helyezést ért el, 2015-ben pedig előventilációs világbajnok volt, a Világgazdaságnak elmondta, hogy a hagyományos finn szaunázás mellett náluk 10-15 perces szaunaprogramok is vannak, amelyeket sokféle alapelemből állítanak össze. 

Egy alapprogram alatt általában 3-4 fajta illatot használnak a felöntéseknél, amelyeket különböző testkezelésekkel is bővítenek: tengeri sós, cukros, olajos és krémes. 

A mester a ventilálások alkalmával törölközővel, zászlóval vagy legyezővel irányítja a levegőt a vendégek felé.

Népszerű náluk a virgácsprogram, amelyen nyírfavesszővel ventilálnak, valamint a természetes faanyaggal a vendéket testfelületét is megcsapkodják. Ami újdonság, azok a show jellegű szeánszok, amelyeket egy zenés előadás formájában kell elképzelni.

A szaunamester ilyenkor jelmezben van, és egy zenés koreográfiával szórakoztatja a vendégeket. Ezzel a mester még jobban leköti a vendégek figyelmét, akik így kevésbé koncentrálnak a melegre és végül egy vicces program is lehet belőle. A szeánszok 90 százaléka most már egyébként is zenére történik 

– mondta Egri Csaba.

A szaunamester figyel a szabályokra, felvilágosítja a vendégeket a forró programok élettani hatásairól, felügyeli az állapotukat, és ha valaki allergiás az illatokra, akkor azt is figyelembe veszi. Magyarországon jelenleg 10–14 éves kortól engedélyezett a szaunahasználat, a finnek azonban már egész kisgyermekkortól szaunáznak.

A Park Hotel feljegyzése alapján Lappföldön például az számít a legnagyobb megtiszteltetésnek, ha elhívnak valakit szaunázni. 

A közös izzadás egészen különös közelségbe hozhatja a résztvevőket, hisz északi rokonaink szerint ha a szó legszorosabb értelmében „csupasz” vagy, akkor egészen biztos, hogy nem titkolsz semmit. Szerintük a közös izzadás olyan különös közelségbe hozza a résztvevőket, hogy egy-egy szaunás összejövetel alkalmával több fontos megállapodás születik, mint egy hivatalos tárgyaláson. 

A szauna a finnek számára legalább annyira fontos a nemzeti identitás szempontjából, mint Magyarországon a gulyás – ezt pedig már egy szaunákkal foglalkozó cég írja az ismertetőjében. A szaunázás a finn kultúra szerves része, egyáltalán nem számít luxusszolgáltatásnak, amelyet jól mutatnak azok a felmérések is, amelyek alapján ötmillió finnre közel hárommillió szauna jut. Északon a nyarak sem túl melegek, ezért a finnek az év bármely szakaszában szívesen szaunáznak, de télen különösen – olvasható.

A fürdőruhákat mellőzik, sőt a hagyományok tisztelői egyenesen illetlenségnek tartják. Koedukált kabinok nem igazán léteznek náluk, ezért a nők és a férfiak külön szaunáznak. 

A kabinokban a partnerek rangjuktól függetlenül egyenlőnek számítanak. 

A Park Hotel információi alapján a finneknél a kabinokban nincsenek aromák, színes fények vagy épp zene. Az autentikus szaunák nagyon diszkréten, már-már gyengén vannak megvilágítva, és összesen két aromával lehet találkozni, a friss nyírfavessző illatával, valamint a füstös közeget kölcsönző természetes kátrány illatával.

A szaunákat forgalmazó cég szerint szinte majdnem minden finn rendelkezik legalább egy mökkivel, ami olyan, mint nálunk a nyaraló, csak jóval elterjedtebb. A mökki alapterülete körülbelül 40 négyzetméter, és általában fából készül. Mivel Finnországban számtalan kisebb-nagyobb tó található, a mökkik nagy része is ezeknek a tavaknak a partjára épült. A szaunát viszont sok esetben nem a házban helyezik el, hanem közvetlenül a part mellé, hogy a kabinból egyenesen a frissítő vízbe ugorjanak.

A különálló otthonokhoz hasonlóan a társasházakban is vannak szaunák, amelyeket csak az ott élő lakók és azok vendégei vehetnek igénybe. Ezek mellett a legtöbb lakásban, a munkahelyeken, az egyetemeken, a konditermekben, a hivatalokban és állítólag még a börtönökben is vannak forró kabinok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.