BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó: Magyarország megvétózza, hogy az unió még több pénzt küldjön Ukrajnának

Az Európai Unió még hatmilliárd eurót küldene Ukrajnának fegyverek beszerzésére, de ezt Magyarország akadályozni fogja. Szijjártó Péter kijelentette, hogy ameddig Ukrajna hátrányos helyzetbe hozza a magyar cégeket és veszélyezteti hazánk energiabiztonságát, addig nem hagyja jóvá újabb csomag megszavazását. A miniszter azt is sérelmezte, hogy az EU informális külügyi tanácsülését Budapest helyett Brüsszelben rendezik meg.

Az Európai Unióban továbbra is teljes mértékben hiányzik a reális helyzetértékelés és tombol a háborús pszichózis, ami minden jel szerint a következő hónapokban is ki fog tartani – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be az EU informális külügyi tanácsülését követő sajtóértekezletén, hogy az ilyen tanácskozásokra hagyományosan a soros elnökséget adó tagállamban kerül sor, azonban most ez egyfajta „óvodás reakcióként” nem így van, aminek célja a magyar békepárti álláspont megregulázása.

Szijjártó Péter
Ukrajna diszkriminálja a magyar cégeket és veszélyezteti hazánk energiabiztonságát Szijjártó Péter szerint / Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

Szavai szerint ugyanakkor ez nem fog sikerülni, hazánk ugyanis nem fog szakítani az eddigi politikájával, és továbbra is a mielőbbi ukrajnai béketeremtést fogja támogatni. Kifejtette, hogy az ülésen ezúttal is az ukrajnai háború volt a fő téma, és most is a „reális helyzetértékelés teljes hiányával és a háborús pszichózis tombolásával” találkozott.

Sérelmezte, hogy a tagországok többsége azon a véleményen volt, hogy a háború területi kiterjesztése nem jár eszkalációs veszéllyel, sőt egyes kollégái azt mondták, hogy a Nyugat által leszállított fegyverek oroszországi célpontok elleni bevetésének engedélyezése a béketeremtés egyik eszköze. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint többen sürgették, hogy az Európai Békekeretből további több mint hatmilliárd eurót juttassanak fegyverszállításra, de 

Magyarország addig nem fog hozzájárulni egyetlen eurócent felszabadításához sem, amíg Ukrajnában a magyar cégeket negatívan diszkriminálják, illetve érvényben vannak a hazánk energiabiztonságát veszélyeztető döntések.

Kiemelte azt is, hogy az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője próbált nyomást gyakorolni a nyugati fegyverek oroszországi célpontok elleni bevetésének engedélyezése érdekében.

„A háborúpárti politika konkrét megnyilvánulásának további formájaként említette azt is, hogy erősödik a nyomás az EU ukrán kiképzési missziójának kibővítése és meghosszabbítása érdekében is, amelyben egyébként Magyarország szintén semmilyen formában nem vesz részt.

Világossá tettük, hogy ha ezen kiképző missziónak akár a területi hatályát, akár a funkcióját ki akarják bővíteni, akkor Magyarország ahhoz nem fog hozzájárulni

– szögezte le.

Illetve rendkívül veszélyesnek nevezte azt az ötletet is, amelynek értelmében a katonák kiképzését akár Ukrajnában is folytathatnák, ugyanis ez súlyos eszkalációs kockázatot jelentene.

A miniszter végül kitért arra is, hogy több résztvevő ismét felvetette a szankciók szigorításának témáját, ráadásul egyesek ezt az energetika területére is ki akarnák terjeszteni.

Majd ennek kapcsán rámutatott, hogy a tagországok egy jelentős része „kerülőúton, titokban, álszent módon” továbbra is vásárol orosz energiahordozókat.

Én azt gondolom, hogy minden országnak ez saját maga dolga, minden vállalatnak saját maga dolga, ha a szankciókba nem ütköző módon vásárol energiahordozókat, akkor miért kell hazudozni? Miért kell képmutatónak lenni? Miért kell álszentnek lenni? Miért is nem lehet ezt nyíltan, őszintén és egyenesen csinálni?

– tette fel a kérdést.

Európa nagy veszélyben van – Szijjártó Péter aggódik

A németországi késes támadás a jele annak, hogy Európa nagy veszélyben van – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint nem egyedülálló esetről van szó és az uniós vezetőknek a belső problémákkal kellene foglalkozniuk, ahelyett, hogy Ukrajna felfegyverzésén dolgoznának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.