BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frissítően jó magyar gazdasági adatot adott ki a KSH: pörögnek a szolgáltatások

Növelni tudta egyenlegét a szolgáltatások külkereskedelme. Az idei második negyedévben az Európai Unió országaival szemben 1,4 milliárd eurónyi többlet keletkezett.

A szolgáltatások euróban számított exportja 5,5, importja 4,9 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest – közölte a KSH. Az aktívum 2,9 milliárd euró volt, 188 millió euróval több a 2023. második negyedévinél. Az előző negyedévhez mérten az export értéke 12, az importé 7,6 százalékkal emelkedett, a többlet pedig 498 millió euróval magasabb volt.

strand fesztivál, , szolgáltatások
A szolgáltatások aktívumához a fesztiválturizmus is hozzájárult / Fotó: Vasvári Tamás

Az idei második negyedévben az export értéke 8,7 milliárd euró (3,4 ezer milliárd forint), az importé 5,8 milliárd euró (2,3 ezer milliárd forint) volt. A szolgáltatáscsoportok közül a turizmus 925 millió, a szállítási szolgáltatások 854 millió euróval járult hozzá az aktívumhoz.

Szolgáltatásexportunk 65, -importunk 73 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 1,4 milliárd eurós többlet keletkezett. Legfontosabb partnerünk továbbra is Németország, amely 21 százalékkal részesedett az összforgalomból. A második helyen az Egyesült Államok, a harmadikon Ausztria áll, hozzájuk a szolgáltatáskereskedelem 8,7, illetve 7,5 százaléka kapcsolódott.


A teljes szolgáltatásexportból

  • az üzleti szolgáltatások aránya 42 százalék,
  • az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 21 százalékot tett ki, jelentős volt még
  • a szállítási szolgáltatások 27, és
  • a turizmus 21 százalékos részesedése is.

Az importban is az üzleti szolgáltatások domináltak, 54 százalékkal (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatások részaránya 29 százalék volt), miközben a szállítási szolgáltatások 26, a turizmus 16 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

A második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a szolgáltatásexport euróban számított értéke 5,5, az importé 4,9 százalékkal (forintban számítva az export értéke 11, az importé 10 százalékkal) nőtt. 

Az aktívum 188 millió euróval (124 milliárd forinttal) meghaladta az előző év azonos időszaki többletet.

Az aktívum növekedéséhez legnagyobb mértékben a bérmunka-szolgáltatási díj 72 millió, a javítási és karbantartási szolgáltatások 45 millió, valamint a szállítási szolgáltatások 36 millió eurós egyenlegjavulása járult hozzá. Aktívumunk értéke az európai uniós forgalomban 29 százalékkal, 319 millió euróval emelkedett, ami elsősorban a Németországgal, Máltával és Ausztriával szemben regisztrált 80 millió, 76 millió, illetve 51 millió eurós egyenlegnövekedésre vezethető vissza.

Az EU-n kívüli országok esetében az aktívum 132 millió euróval, 8,0 százalékkal csökkent. A változást legnagyobbrészt az Egyesült Királysággal és az Egyesült Államokkal szemben regisztrált egyenleg 205 millió, illetve 46 millió eurós csökkenés okozta.
Az idei első félévben a kivitel értéke 16 milliárd euró (6,4 ezer milliárd forint), a behozatalé 11 milliárd euró (4,3 ezer milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest így a kivitel értéke 4,6 százalékkal (732 millió euróval), a behozatalé 4,3 százalékkal (461 millió euróval) nőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.