BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordszintre duzzadt Magyarország aranytartaléka

A Magyar Nemzeti Bank a hosszú távú célokat szem előtt tartva döntött az emelés mellett. Magyarország aranytartaléka 110 tonnára nőtt.

Magyarország hosszú távú nemzetstratégiai és gazdaságstratégiai céljait figyelembe véve a Magyar Nemzeti Bank (MNB ) az aranytartalék 94,5 tonnáról 110 tonnára emeléséről döntött. Az aranytartalék növelését elősegítette azt is, hogy tovább erősödtek azok a világgazdasági, geopolitikai és tőkepiaci folyamatok, amelyek az utóbbi években az arany szerepének felértékelődéséhez vezettek – írta hétfői közleményében a jegybank.

Gold,In,Vault,Or,Gold,In,Room,With,Gold,Bars,
MNB aranytartalék
Az MNB 110 tonnára emelte a magyar aranytartalékot / Fotó: Shutterstock

A közleményben emlékeztetett, hogy az arany a történelem során számos funkciót töltött be a különböző pénzügyi rendszerekben. Hatékonyan egészíti ki a devizatartalékot normál piaci körülmények között is. A pénzügyi és geopolitikai bizonytalanság fokozódásakor, szélsőséges piaci környezetben az arany menedékeszköz és értékmegőrző funkciójának kiemelt jelentősége van, erősítheti az országgal szembeni bizalmat, támogathatja a pénzügyi stabilitást. A felsorolt előnyös tulajdonságainak köszönhetően az arany továbbra is az egyik legfontosabb tartalékeszköznek számít a világon.

A központi bankok arany iránti kereslete is ezt támasztotta alá az elmúlt években: a jegybanki vásárlások 2021–2022-ben is emelkedtek, 2022-ben történelmi csúcsot értek el (1082 tonna), majd 2023-ban attól némileg elmaradva, de szintén 1000 tonnát meghaladó volt a keresletük.

A Magyar Nemzeti Bank 1924-es alapítása óta tart aranytartalékot, ennek állománya az évtizedek során jelentős ingadozásokon ment keresztül.

Az alapításról a második világháborúig folyamatosan emelkedett a készlet, majd a háború végén az MNB legendás Aranyvonatán nagyjából 30 tonna súlyú aranytömböt és aranypénzt menekített ki a jegybank az ausztriai Spital am Pyhrnbe. A háborút követően az aranytartalék visszakerült Magyarországra, és fedezetként támogatta a magyar gazdaság stabilizációját és a pénzügyi konszolidációt a forint bevezetésekor. A rendszerváltás idején Magyarország aranytartaléka több lépcsőben minimális, mintegy 3,1 tonnás szintre csökkent.

Az elmúlt években azonban újból elkezdte növelni az aranytartalékot a jegybank. 2018-ban több mint tízszeresére, 31,5 tonnára növelte, majd 2021-ben megháromszorozta, 94,5 tonnára emelte az állományát. Az aranytartalék jelenlegi, 110 tonnára növelésével az MNB folytatta a 2018-ban megkezdett aranyvásárlási folyamatot a hosszú távú nemzetstratégiai célok elérése érdekében. 

A magyar aranytartalék ezzel rekordszintre emelkedett. A régiós jegybankok mezőnyében az aranytartalék növelésével Magyarország egy főre jutó aranytartaléka 0,32 unciáról 0,37 unciára nőtt, amivel a kelet-közép-európai régióban jelenleg a legmagasabb egy főre jutó aranytartalékkal rendelkezik.

Úgy veszik a jegybankok az aranyrudakat, mint a cukrot

Az indiai központi bank mellett a lengyel jegybank is kiemelkedő aranyvásárlóvá lépett elő. Az Arany Világtanács szerint a lengyel pénzintézet 19 tonna nemesfémet vásárolt csak a második negyedévben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.