BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

BYD: átszúrták, törték, hajlították, hevítették az akkumulátort – ez lett az eredménye

A BYD Magyarország nemrégiben műszaki képzést szervezett a Fővárosi és a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltói számára, hogy megismerjék a kínai elektromos autók műszaki felépítését, különös tekintettel a nagyfeszültségű rendszerekre. Az ázsiai vállalat Blade nevű akkumulátorát ráadásul szigorú laboratóriumi teszteknek vetették alá: átszúrták, összetörték, meghajlították, túltöltötték és egy kemencében hevítették.

A BYD Magyarország nemrégiben műszaki képzést szervezett a Fővárosi és a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltói számára, melynek célja az volt, hogy a tűzoltók részletesen megismerjék a Szegeden óriásgyárat építő kínai elektromosautó-gyártó gépjárműveinek műszaki felépítését, különös tekintettel a nagyfeszültségű rendszerekre. 

BYD, akkumulátor, Blade
BYD: magyar tűzoltók ismerkedtek a kínai elektromosautó-gyártó járműveivel / Fotó: BYD Magyarország

BYD: a Blade megfelelt az aksivizsgálatok Mount Everestjén

Ezeknek az ismereteknek a birtokában a tűzoltók hatékonyan és biztonságosan tudnak beavatkozni egy esetleges baleset során. Az elektromos járművek szakszerű áramtalanítása és oltása kiemelten fontos a veszélyes helyzetek elkerülése érdekében. A katasztrófavédelem munkatársai az elméleti oktatás után menetpróbán és műhelyi környezetben is megismerkedtek a BYD-kel, beleértve az autók emelőn történő vizsgálatát is.

A BYD az akkumulátorok fejlesztésében és gyártásában is vezető szerepet tölt be.

A vállalat tájékoztatása szerint az LFP (lítium-vas-foszfát) kémiájú akkumulátoraik – amelyek nem tartalmaznak nikkelt vagy kobaltot –, kimagaslóan biztonságosak.

A BYD Blade, azaz a penge akkumulátor egyedülálló, lapított téglatest alakja növeli a hűtés és előmelegítés hatékonyságát. A tömbszerűen egymás mellett elhelyezett cellák szerkezeti merevítőelemként is funkcionálnak, így az aksi jobban ellenáll a behatásoknak egy baleset esetén is. Az akkumulátorcsomag alsó és felső részén nagy ellenálló képességű, méhsejtszerkezetű alumíniumpanelek találhatók, amelyek jelentősen növelik a függőleges irányú merevséget. 

A cég közölte, a Blade akkumulátor szigorú laboratóriumi teszteken is bizonyította kiemelkedő biztonsági tulajdonságait. „Könnyedén megfelelt a tűpenetrációs teszten, amelyet gyakran az akkumulátorvizsgálatok »Mount Everestjének« is neveznek. 

A teszt során az akkumulátort átszúrták, anélkül, hogy kigyulladt, füstöt bocsátott volna ki, és a felületi hőmérséklete mindössze 30-60°C között maradt. Más extrém teszteken is kiválóan teljesített: például összetörték, meghajlították, 300°C-ra hevítették egy kemencében, és 260 százalékkal túltöltötték. Ezek egyike sem vezetett tűzhöz vagy robbanáshoz”

– tájékoztatott a kínai gyártó.

BYD, akkumulátor, Blade
BYD Atto 3 / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A BYD személygépkocsik biztonságához jelentős mértékben hozzájárulnak az akkumulátorok, de ezen felül minden Magyarországon kapható modell – 

  • a Dolphin, 
  • az Atto 3,
  • a Seal és 
  • a Seal U

– öt csillagot szerzett az Euro NCAP töréstesztjén.

Hangsúlyozzák: a BYD számára kiemelten fontos, hogy a tűzoltók alapos és részletes ismereteket szerezzenek a márka által alkalmazott technológiákról, hogy egy esetleges baleset során az elsődleges beavatkozást végző egységek biztonsággal tudjanak eljárni és megfelelően tudják kezelni a járműveket.

Ennek különös jelentősége van, tekintettel arra, hogy a hazai utakon folyamatosan nő a BYD személygépjárművek száma. A márka 2024 júliusában és augusztusában is az újautó értékesítés terén a legtöbb elektromos gépjárművet adta át magyarországi ügyfeleinek. Ezzel a BYD az év első nyolc hónapjában 13,7 százalékos piaci részesedést ért el a tisztán elektromos autók kategóriájában.


 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.