BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Elbukott a bojkott: Budapesten az unió gazdasági és pénzügyminiszterei

null
Összefoglaló:

Sikerült elhárítani a bojkottot, minden tagállam képviselteti magát jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a magyar fővárosban megrendezésre kerülő kétnapos uniós csúcsra érkezve. A tárcavezető jelezte, hogy akárcsak a magyar EU-elnökség célkitűzése, az EU pénzügy- és gazdasági minisztereinek mostani informális találkozójának is a fő témája az EU versenyképességének javítása.

Varga Mihály: sikerült elhárítani a bojkottot, minden tagállam jelen van a kétnapos uniócs csúcson / Fotó: EC

Varga Mihály kiemelte, hogy minden adott egy sikeres rendezvényhez: mind a résztvevők körét, mind pedig a tárgyalandó témákat tekintve.

A tárcavezető ismertette, hogy a tanácskozáson minden uniós tagország képviselteti magát, a legtöbb magas szinten, és itt vannak a tagállamok jegybankjainak vezetői is. 

Ezenkívül nemzetközi pénzügyi intézmények, közöttük az IMF, az OECD, az EBRD és az EIB is részt vesz a megbeszéléseken az uniós intézmények képviselői mellett.

Arról is beszélt a miniszter, hogy a mostani tanácskozások olyan témák köré épülnek, amelyekben Magyarország már rendelkezik megosztható tapasztalatokkal az EU közössége számára. Eszerint áttekintik a zöldátmenet finanszírozási kérdéseit és annak lehetőségét, hogy az alacsony jövedelmű országok adósságkezeléséhez az EU milyen módon nyújthat segítséget. Szombaton megvitatják a demográfiai folyamatok hatását az államadósság fenntarthatóságára.

Varga Mihály pénzügyminiszter fogadta a kétnapos informális csúcsra érkező uniós gazdasági és pénzügyminisztereket / Fotó: EC

Tárgyalnak a zöldátmenetről, illetve a napokban megjelent Draghi-jelentésről is, amely súlyos problémákat tárt fel az európai versenyképesség terén.

Azt is mondta, hogy ez egy informális találkozó, döntések ez alkalommal nem születnek, a résztvevők nagy száma viszont annál nagyobb sikernek tekinthető. Itt most olyan elmélyült viták lefolytatására nyílik lehetőség, amelyeknek a későbbi ülések döntéshozatalánál látható majd a haszna – tette hozzá.

Péntek esti sajtótájékoztatóján Varga Mihály felidézte, hogy kreatív ötletek hangzottak el a magyar elnökség akadályozására, azonban ennek ellenére minden tagállam, és szinte minden tagállam jegybankja magas szinten képviseltette magát. Itt voltak az IMF, az OECD, az EBRD, az EIB és más vezető pénzügyi szervezetek vezetői – idézte az MTI.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.