BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Beautiful,Young,Couple,Expecting,A,Baby,Just,Moved,Into,An
babaváró
család
támogatás
lakossági

Az építési szakma üdvözölte az új otthonteremtési támogatást – van kapacitásuk több megrendelést teljesíteni

Pozitívan vélekedett az ÉVOSZ a kormány azon javaslatáról, amelynek alapján a hosszú távú lekötött megtakarításokat a lakosság döntésének függvényében adómentesen otthonteremtésre lehetne fordítani. Jelezték azt is, hogy van elegendő hazai gyártású építési termék és kivitelezői kapacitás ahhoz, hogy a lakáscélú fogyasztást, azaz a növekvő keresletet képesek legyenek kiszolgálni.

A napokban a gazdasági kabinet megvizsgálta a gazdaság újraindításának feltételeit és a kidolgozás alatt lévő újraindítási akciótervet – emlékeztetett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a Világgazdasághoz eljuttatott közleményében. Mint írták, az akcióterv lakosságot érintő részeként többek között áttekintették a családi adókedvezmény növelésének a lehetőségét, illetve az otthonteremtés támogatásának a feltételeit.

Beautiful,Young,Couple,Expecting,A,Baby,Just,Moved,Into,An
babaváró
család
támogatás
otthonteremtés
 ÉVOSZ: a kormány javaslata egyszerre szolgálja az otthonteremtést, az energiamegtakarítást, és munkát biztosít az építési ágazatnak / Fotó: Shutterstock

A szövetség üdvözölte a kormány javaslatát az otthonteremtés támogatására, amely szerintük „több mint fogyasztásélénkítés”: egyszerre szolgálja az otthonteremtést, az energiamegtakarítást, és munkát biztosít az építési ágazatnak. Mint ismert, a kormány javaslata azt vizsgálta meg, hogy a hosszú távú lekötött megtakarításokat miképpen lehetséges opcionálisan, a lakosság döntésének függvényében, adómentesen felhasználni otthonteremtés céljából.

Az ÉVOSZ szorgalmazza, hogy az önkéntes pénztárakban megtakarítók szabad döntésük alapján, adómentesen használhassanak fel megtakarítást nemcsak otthonteremtés, de lakásfelújítás céljából is.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások szigorú feltételekhez kötött felhasználhatóságát indokolt újragondolni – vélekedett az ÉVOSZ. A tíz év utáni tőkemegtakarítások lakáscélú felhasználása esetén az adókedvezmény elősegítené a magasabb korosztályú állampolgárok elavult otthonainak megújítását, új otthonokba való költözését. 

Az ÉVOSZ hangsúlyozza, hogy van elegendő hazai gyártású építési termék és kivitelezői kapacitás ahhoz, hogy a lakáscélú, otthonteremtési fogyasztást, azaz a növekvő keresletet képes legyen kiszolgálni. 

Az elavult, felújításra szoruló lakóingatlanok nagy száma a vidéki kistelepülésekre jellemző, ahol ráadásul elöregedő tulajdonosok lakják az épületeket.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.