BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rég nem látott akcióterv: a kkv-k támogatásával dinamizálná a kormány a gazdaságot

A nemzetgazdasági miniszter megkérte a gazdasági kamarákat, hogy vegyenek részt a hazai kkv-kat célzó akcióterv kidolgozásában. Nagy Márton szerint a kkv-k megerősítése dinamizálja és magasabb növekedési pályára állítja a nemzetgazdaságot.

Az új gazdaságpolitika fókuszában az áll, hogy 2025-ben 3 és 5 százalék közötti sávba emelkedjen a GDP bővülése – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az idei első őszi ülését megtartó Gazdasági Kamarák Egyeztető Fórumán.

NAGY Márton, ngm
Nagy Márton megkérte a gazdasági kamarákat, hogy vegyenek részt a hazai kkv-kat célzó akcióterv kidolgozásában / Fotó: Kovács Tamás

A tárcavezető arra kérte a gazdasági kamarákat, hogy vegyenek részt a hazai kkv-k megerősítésében és a kkv-kat célzó akcióterv kidolgozásában, amely dinamizálja és magasabb növekedési pályára állítja a nemzetgazdaságot.

Az akcióterv keretében az alábbi programok valósulhatnak meg:

  • a Széchényi Kártya Program kedvezőbbé tétele,
  • a kkv-k beruházásait és versenyképességét támogató tőkeprogram,
  • a kkv-k exportját élénkítő új hitelprogram,
  • a kkv-k kifektetéseit támogató hitel és tőkeprogram,
  • a kkv-k beruházásait célzottan támogató „1+1” Program,
  • a kkv-k digitalizációs csomagja, melynek célja, hogy minden kkv saját honlappal és e-mail-elérhetőséggel rendelkezzen, mert enélkül egy versenyképes vállalkozás ma már gyakorlatilag nem létezhet,
  • vállalkozásfejlesztési uniós program
  • és a vállalati elektromosautó-támogatási program.

A nemzetgazdasági miniszter mindezek mellett kiemelte, hogy a kkv-kra vonatkozóan is fel kell építeni egy olyan célzott beruházástámogató rendszert, mint a nagyberuházásokat támogató Egyedi Kormánydöntés (EKD). Az egyeztetésen a fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy 2027-re reális célkitűzés lehet a minimálbér szintjének felemelése a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékára. Ennek érdekében a következő három évben átlagosan, éves szinten nagyságrendileg 11-12 százalékos minimálbér-emelés várható.

Nagy Márton megköszönte a kamarák folyamatos partnerségét, illetve a konstruktív párbeszédet, hiszen a kamarák képviselői javaslataikkal, visszajelzéseikkel eddig is aktívan segítették a kormány munkáját. A miniszter arra kérte a kamarák vezetőit, hogy segítsék a program megismerését és bemutatását, hogy az akcióterv minél több vállalkozáshoz eljusson. Ennek a felelőse a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről az új kkv-államtitkár lesz. A tárcavezető hozzátette, a növekedés alapjai erősek, hiszen a magyar gazdaság fundamentumai stabilak:

az infláció idei mélypontjára süllyedt, és tartósan alacsony szinten van, miközben a reálbérek tavaly szeptember óta tartó közel 10 százalékos növekedésének és az óvatossági motívum fokozatos oldódásának köszönhetően zajlik a belső fogyasztás helyreállása.

Ezt tükrözi a kiskereskedelmi forgalom hét hónapja tartó folyamatos növekedése, valamint az, hogy a turizmus az idei év első felében csaknem 8 százalékkal bővült a tavalyi rekordévhez képest.

Benyújtotta EU-s versenyképességi tervét Mario Draghi – 800 milliárd eurónyi beruházás kellene

Versenyképességének javítása nélkül az EU végérvényesen lemaradhat. Mario Draghi az Európai Bizottság felkérésére készítette el 400 oldalas javaslatcsomagját.

A fórum a Gazdasági Kamarák egyeztető platformja, amely 2023. januári megalakulása óta – a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinációja mellett – a kormány gazdaságpolitikai tanácsadó, konzultatív testületeként működik. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége, az AmCham Hungary és a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara alkotta fórumon a tagok áttekintették a gazdaság aktuális helyzetét, kiemelt figyelemmel a magyar gazdaság teljesítményére, versenyképességére, illetve a fogyasztásra ható hazai és nemzetközi folyamatokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.