BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így néz ki a gazdasági semlegesség fiskális szemmel – tekintetünket keletre kell vetnünk

A miniszterelnök szerint az országnak finanszírozás, beruházás, kereskedelem és energia szempontjából is semlegesnek kell maradnia.

Magyarország a finanszírozási források diverzifikálását tűzte ki célul, hogy ne csak nyugati befektetőket, hanem Kínát és az Öböl-menti országokat is bevonja – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szerdán. A kormányfő szerint gazdaságilag semlegesnek kell lennie Magyarországnak – erről beszélt már korábban Kötcsén is, most részletesebben is kifejtette az elképzeléseit. 

Magyarország idén egymilliárd euró összegű hitelt vett fel kínai fejlesztési bankoktól / Fotó: AFP

Kötcsén a kormányfő rámutaott, hogy Magyarország egyszerre tud jóban lenni az amerikaiakkal, a kínaiakkal, a japánokkal, az arabokkal meg az Európai Unióval. Hitelezés szempontjából a Kínától kapott hitel mellé említett egy japán és egy katari hitelt is, de erről részleteket nem árult el.

Most kifejtette: a semlegesség lényege, hogy ha kettéválasztják a világgazdaságot, akkor is lesznek olyan pontok, ahol a két világgazdaság összeér, ilyen most Magyarország is.

A miniszterelnök szerint az országnak finanszírozás, beruházás, kereskedelem és energia szempontjából is semlegesnek kell maradnia.

Orbán Viktor kijelentette, hogy

az ország finanszírozása nem függhet csak egy irányból, és nem kerülhet adósrabszolgaságba.

Nincs konkrét korlát a közgazdaságtanban – mondta –, de megfigyelése szerint aki 90 százalékos GDP-arányos adósságrátát elér, az már nem tud visszafordulni az eladósodottságból. Hozzátette, hogy ezért Magyarországnak törekednie kell arra, hogy ne is jusson el eddig a kritikus mértékig, hiszen a koronavírus-járvány után sikerült a 70 százalék körüli szintre szorítani az adósságot. Hozzátette, hogy Magyarország képes arra, hogy ne csússzon vissza a 90 százalék körüli adósság helyzetig. Az államadósságnak csökkennie kell, ehhez pedig fegyelmezett költségvetési politika kell.

Jól fogynak az állampapírok, de jól jön a kínai hitel is

Varga Mihály pénzügyminiszter a Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) budapesti tanácskozásán azt mondta, hogy Magyarországnak pozitívak a tapasztalatai abban, hogy a lakosságot hogyan lehet bevonni az adósságkezelésbe. A családok részvétele az adósságfinanszírozásban a 2010-es kormányváltáskor csupán 3 százalékon állt, jelenleg 21 százaléknál tart. 

Az állampapírok aránya az elmúlt években az adósságkezelési stratégiával összhangban 20-25 százalék körül alakult a teljes adóssághoz viszonyítva.

A külföldi hitelezők 65 százalékos arányát is 40 százalék alá csökkentették az adósságfinanszírozásban. 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy 

Magyarország idén tavasszal egymilliárd euró összegű hitelt vett fel kínai fejlesztési bankoktól, 

az összegből infrastrukturális és energetikai fejlesztések finanszírozhatók. Varga Mihály pénzügyminiszter a hitelfelvétel részleteiről elmondta, hogy a kínai fejlesztési bankoktól most felvett hitel a GDP 0,5 százalékát sem éri el. 

Majd szeptember elején Kínába utazott Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, és Pekingben találkozott a Bank of China (BoC) és a China Construction Bank (CCB) vezetőivel. A tárgyalások célja a magyarországi energetikai és infrastrukturális fejlesztések finanszírozása érdekében folytatott párbeszéd további folytatása volt. Később a sajtó arról számolt be, hogy elektromosgépjármű-töltő állomások vidéki telepítésére költheti a kormány a felvett kínai hitel egy részét.   

A magyar adósságkezelés hosszú ideje arra törekszik, hogy a szükséges források begyűjtése több lábon álljon, azaz több forrásból történjen. A több lábon állás érdekében erősítették meg a lakossági forrásbevonást, és szélesítették ki a hazai intézményi finanszírozást, de ugyanez igaz a külföldi forrásokra is – mutatott rá Varga Mihály. Hozzátette: a hagyományos angolszász és európai piacok mellett Katar, Japán és Kína is partner volt az elmúlt években, és tervezik úgynevezett szamurájkötvény kibocsátását is. 

Az Eurostat júliusi közlése szerint 2024 első negyedévében a magyar államadósság a GDP 76 százalékát érte el, amely alatta van az Európai Unió 82 százalékos szintjének.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.