BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínai légikikötőt építenének a ferihegyi repülőtéren

Nagy Márton Pekingben tárgyal, a nemzetgazdasági miniszter fontos megállapodást kötött kínai kollégájával.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásán együttműködési megállapodást írt alá Szün Je-li, kínai kulturális és turisztikai miniszterrel, amely tovább erősíti a Magyarország és Kína közötti szakmai együttműködés kereteit a turizmus területén – írta pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Liszt Ferenc Repülőtér 2/B terminál.
kínai megállapodás
A budapesti repülőtérről hét kínai város érhető el közvetlen járattal / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A szaktárca tájékoztatása szerint az együttműködési megállapodás előkészítésében fontos szerepet játszott a Magyarország által idén szervezett EU–Kína Turisztikai Párbeszéd Európában című konferencia, amelyet július 3–5. között rendeztek meg Budapesten számos kínai szakmai résztvevő jelenlétében. Ez a rendezvény volt a magyar EU-elnökségi program első jelentős hazai eseménye, amely a turizmusdiplomácia kiemelt fontosságát hangsúlyozta mindkét ország számára.

Az NGM kiemelte, hogy 

az együttműködés alapját a Magyarországra beutazó kínai turisták számának növekedése indokolja.

Miközben 2023-ban 110 ezer kínai vendég érkezett hazánkba, 2024 első hét hónapjában ez a szám már elérte a 105 ezret, és összesen 270 ezer vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon.

Ehhez hozzájárult az is, hogy immár heti 21 közvetlen légi járat köti össze Budapestet hét kínai nagyvárossal. Fontos mérföldkő, hogy március 7. óta a magyar állampolgárok 15 napot meg nem haladó tartózkodás esetén vízummentesen utazhatnak Kínába. 2024-ben megkezdte működését a Budapesti Kínai Kulturális Központ, valamint sikeresen lezajlott a kínai turisztikai hét is, mely a kulturális kommunikáció erősödésével támogatja további együttműködések létrejöttét.

A tárca közleménye szerint fontos cél, hogy egy kínai légitársaság légikikötőt hozzon létre a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, amely Budapestről továbbszállíthatja a kínai utasokat nyugat felé. A kormány stratégiai fontosságú ágazatként tekint a turizmusra, amely Magyarország gazdaságának meghatározó pillére, és az ország GDP-jének több mint 10 százalékát biztosítja.

Tévedett, ha azt hitte, a kínaiak veszik a legtöbb hazai ingatlant – és nem is az oroszok

Ben-Ezra Orran szerint vietnámi vevőből van jelenleg a legtöbb a magyar ingatlanpiacon, akiket izraeli és kínai vásárlók, befektetők követnek. A Central Home szakértője a Világgazdaságnak többek között arról beszélt, hogy egyre több az izraeli ingatlankezelő cég Magyarországon, míg a németek inkább irodaházakba fektetik a pénzüket, a 150 millió forintos fővárosi lakások pedig az ukránok érdeklődését is felkeltették.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.