BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
lang1460

Kivizsgálja az élelmiszerek áremelkedését a kormány a GVH-val közösen

A magyar vásárlók egyes termékek esetében 20-30 vagy akár 40 százalékos emelkedést is tapasztalhattak, amit a GVH által működtetett árfigyelő is jelzett. Bánki Erik azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy ki kell vizsgálni az alapvető élelmiszerek áremelését.

A kötelező akciózás megszüntetésével szinte egy időben a legtöbb üzletlánc megemelte az alapvető élelmiszerek árát, a magyar vásárlók egyes termékek esetében 20-30 vagy akár 40 százalékos emelkedést is tapasztalhattak, a kormány ezért vizsgálatot kezdeményezett.

Kivizsgálja
Kivizsgálja a kormány és a GVH az élelmiszerek áremelkedését / Fotó: Lang Róbert

Bánki Erik arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy az utóbbi időszak áremelkedéseire egyelőre a kormány és a Gazdasági Versenyhivatal sem talál magyarázatot, hiszen amíg a boltok polcain a liszt ára 56 százalékkal emelkedett, addig a búza ára a felére csökkent. De jelentős drágulás tapasztalható például a csirkemell, az étolaj, a tojás, a sertéshús és a kristálycukor esetében is. 

Ki kell vizsgálni, hogy mi áll az összehangolt áremelések hátterében

– nyilatkozott az elmúlt időszakban tapasztalható élelmiszerár-növekedéssel kapcsolatban lapunknak a gazdasági bizottság elnöke. 

Az emelkedéseket először a GVH által működtetett árfigyelő jelezte, és ezért kezdeményezte a kormány, hogy az érintett hatóságokkal együtt vizsgálják ki, hogy mi áll a rekordmértékű árnövekedés hátterében. 

Bánki Erik szerint 

ha lezárul a vizsgálat, elképzelhető, hogy a kormány ismét olyan intézkedéseket vezet be, amelyek megakadályozzák az indokolatlan áremelkedéseket. 

A témával részletesen foglalkozik a Hír TV Célpont című műsora pénteken 17.50-től. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.